FNV ZZP

Hoe voorkom je ongewenste verkoop aan de deur of telefoon?

Laatste update: 25 januari 2019

Hoe voorkom je ongewenste verkoop aan de deur of telefoon?

Zodra je bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven ben je officieel zelfstandig ondernemer. Maar helaas heeft je vers verworven KvK-nummer ook een donker randje. Je gegevens, zoals je thuisadres en telefoonnummer, zijn nu voor iedereen vindbaar via het openbaar handelsregister.

Natuurlijk wil je door (potentiële) klanten worden gevonden, maar liever niet door ongewenste verkopers aan de deur of aan de telefoon. 

Thuiswerkers vaker lastiggevallen

Vooral wanneer je als zzp’er vanuit huis werkt, word je vaak lastiggevallen. Op zich begrijpelijk want het vestigingsadres van je bedrijf is in het handelsregister hetzelfde als je privéadres. Je krijgt dus thuis te maken met storende telefoontjes, ongewenste post en leur aan de deur. Ook je privacy is in het geding, want wie via Google op bedrijfsnaam zoekt, vindt gemakkelijk je privéadres. Dat kan tot nare situaties leiden. De Kamer van Koophandel geeft zelf een aantal tips om je privacy te waarborgen. Zo kun je bij de organisatie de non-mailing indicator inschakelen. 

Vink de non-mailing indicator aan

Wanneer je je inschrijft in het handelsregister kun je ervoor kiezen om de zogeheten non-mailing indicator aan te vinken. Daarmee geef je aan dat je geen prijs stelt op verkopers aan de deur en ongewenste reclames via de post. Prima opgelost zou je denken, geen last meer van ongewenste mailingen en belacties. Maar de praktijk blijkt vaak anders te zijn. Het geeft geen 100% garantie dat je niet meer wordt benaderd: je gegevens staan immers openbaar in het handelsregister. Bedrijven kunnen jou dus alsnog opzoeken hetzij via andere slinkse wegen. 

Schrijf je in bij Bel-me-niet register

Notoir zijn de telefonische verkopers van energieleveranciers en telefoonproviders. Bij klachten zeggen ze allemaal dat ze de gegevens via de Kamer van Koophandel hebben verkregen. Telefonische verkopers verwijzen vervolgens naar het Bel-Me-Niet-register. Dit register is bedoeld voor natuurlijke personen: hieronder vallen ook bedrijven zoals eenmanszaken en vennootschappen onder firma. Als je bent geregistreerd, mogen bedrijven je niet meer bellen voor een verkoopgesprek. Ook wanneer je telefoonnummer in het handelsregister staat, mogen telefonische verkopers je niet zomaar bellen als je in het Bel-me-niet register staat.

Overige tips

Een beetje gezond verstand helpt natuurlijk ook. Zo is het beter om in je bedrijfsnaam geen verwijzing te maken naar je eigen naam. Dus heet je Klaas de Boer, denk dan twee keer na voordat je je bedrijf Klaas de Boer Schilderwerken noemt.

De enige oplossing om je privéadres buiten de openbaarheid te houden, is een kantoor of werkruimte huren. 

Wil je meer informatie of tips ontvangen over colportage en telefonische verkoop, en hoe je hiermee om moet gaan? Download dan onze nieuwe brochure Telefonische verkopers afpoeieren voor zzp’ers.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen download de brochure dan via ons Kenniscentrum voor leden.


Download de hulpgids