FNV ZZP

Bezorgers Deliveroo zijn geen zzp'ers. Vindt nu ook de rechter

Laatste update: 25 januari 2019

Bezorgers Deliveroo zijn geen zzp'ers. Vindt nu ook de rechter

Een mooie tweeklapper voor de FNV: de rechter geeft ons gelijk in beide zaken over de maaltijdfietsers van Deliveroo. Dat zijn werknemers en geen zzp’ers. Zij kunnen dus gewoon aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst. Ook vallen de bezorgers onder de cao Beroepsgoederenvervoer.

De FNV had de 2 zaken aangespannen tegen het bedrijf. Die hebben we dus allebei gewonnen.

Goed voor echte zelfstandigen, met échte opdrachtgevers

‘Wij zijn heel blij met deze uitspraken’, reageert Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen verheugd. ‘Dit is van belang voor echte zelfstandigen, die échte opdrachtgevers hebben. Die moeten we blijven onderscheiden van deze schijnopdrachtgevers.’

Zzp’er worden als je voor het bedrijf wilt blijven werken

De FNV spande de rechtszaken aan tegen Deliveroo omdat de maaltijdkoerier schijnzelfstandigen in dienst heeft. De bezorgers moesten in 2018 allemaal zzp’er worden als ze voor het bedrijf wilden blijven werken.

Geen ondernemers, dus werknemers

‘De maaltijdbezorgers zijn geen ondernemers’, zegt bestuurder Willem Dijkhuizen van FNV Transport en Logistiek. ‘En als het geen ondernemers zijn dan zijn het werknemers, want meer smaken hebben we niet.’

Deliveroo moet cao naleven

Door zzp’ers in te zetten, ontduikt Deliveroo ook de cao Beroepsgoederenvervoer. Ook daar is de rechter het mee eens. Die veroordeelt het bedrijf ‘tot naleving van de cao’.

Grote gevolgen voor andere platformen

Voor de platformeconomie heeft dit flinke gevolgen. Zakaria Boufangacha van het FNV-bestuur: ‘Ook de onderbouwing van de rechter waarom er bij Deliveroo geen sprake is van zelfstandige ondernemers, zijn 2e uitspraak, is heel belangrijk voor vergelijkbare functies in de platformeconomie. De uitspraak steunt ons in de strijd tegen andere platformbedrijven die net zo werken als Deliveroo en waar ook geen zelfstandige ondernemers werken.’

Deliveroo kan bezoekje Belastingdienst verwachten

En de uitspraken krijgen nog een ander staartje, zegt bestuurder Willem Dijkhuizen. ‘Het kan niet anders dan dat de Belastingdienst binnenkort bij Deliveroo op de stoep staat. Want door deze uitspraken is die premieplichtig.’ Dat zou, volgens hem, wel eens het failliet kunnen betekenen van het huidige verdienmodel van de maaltijdkoerier.

Een zeer belangrijke uitspraak

‘Wij vinden dit een zeer belangrijke uitspraak die de kern raakt van ons hele sociale zekerheidsstelsel en de uitholling daarvan’, zegt hij verder. ‘We hebben in Nederland afgesproken dat mensen die economisch afhankelijk zijn een beroep moeten kunnen doen op de sociale zekerheid, en dat werkgevers daaraan meebetalen.’

Dit soort bedrijven ontloopt verantwoordelijkheid

‘Bedrijven als Deliveroo ontlopen die verantwoordelijkheid door van hun werknemers zzp’ers te maken. Deze zogenaamde zzp’ers daarentegen kunnen alleen een beroep doen op de bijstand, maar die is niet bedoeld als werkloosheidsuitkering.’

Je kunt het persbericht van de FNV hier lezen