FNV ZZP

Lage btw-tarief naar 9%. Dit kun je alvast doen

Laatste update: 3 december 2018

Lage btw-tarief naar 9%. Dit kun je alvast doen

Vallen jouw diensten of producten onder het lage btw-tarief van 6%? Let dan even op. Grote kans dat op 1 januari 2019 dit tarief stijgt naar 9%. Jij kunt nu al wat dingen regelen.

Er is 1 maar: de Tweede Kamer moet dit plan nog goedkeuren. Het kan dus nog gebeuren dat het niet doorgaat. Of dat alles later dan 1 januari ingaat.

Wacht de goedkeuring van het plan niet af

Toch zou ik het als zelfstandige niet afwachten. Je kunt nu al dingen regelen voor de mogelijke belastingverhoging. Kijk dus wat je kunt doen om op tijd klaar te zijn.

Check of je diensten onder dat 6%-tarief vallen

De verhoging geldt alleen voor diensten en producten met 6% btw. Denk aan diensten van fietsenmakers, kappers en kleermakers. Twijfel jij of je valt onder het lage btw-tarief? Check het dan meteen.

Check of je producten onder dat 6%-tarief vallen

Producten die onder het 6% tarief vallen zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen, boeken en medicijnen. Check hoe dit zit voor jouw producten.

Wat je op je offertes of facturen zet

Als je nu een offerte stuurt, dan moet je soms al het nieuwe btw-tarief van 9% vermelden. Dat hangt af van wanneer je betaald wordt. Er is een aantal mogelijkheden:

1.) Je wordt betaald in 2019

  • Je stuurt nu een offerte.
  • Je gaat het werk doen in 2019.
  • En je wordt betaald in 2019.
  • Je zet nu al 9% btw op de offerte, en straks ook op je factuur.

2.) Je wordt betaald in 2018

  • Je stuurt nu een offerte.
  • Je gaat het werk doen in 2018 of 2019.
  • En je wordt betaald in 2018.
  • Je zet nu 6% btw op de offerte, en straks ook op je factuur.

Concerten, sportevenementen, schilderklussen

Dit geldt bijvoorbeeld voor concerten of sportevenementen die je klanten dit jaar al betalen, maar die pas plaatsvinden in 2019. Maar ook voor andere diensten waarvoor het lage btw-tarief geldt: sommige schilderklussen en bouwwerk aan woningen. De Belastingdienst zal hiervoor niet gaan naheffen.

3.) Je weet nog niet wanneer je wordt betaald

  • Je stuurt nu een offerte.
  • Je gaat het werk doen in 2019.
  • Maar, je weet nu nog niet wanneer je klant je betaalt?
  • Zet dan 6% btw op je offerte. En spreek met je klant af dat je dit zal verhogen naar 9% btw op je factuur, als hij je pas gaat betalen in 2019. Je kunt dit opnemen in je algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst.

Vanaf 1 januari 2019 moet je 9% btw afdragen

Zijn je diensten of producten nu met 6% btw belast? Dan wordt dat 9 procent vanaf 1 januari 2019. Bepaal nu al of je je prijzen per 1 januari 2019 gaat verhogen. In je aangifte voor de btw over het eerste kwartaal 2019 moet je 9% btw afdragen.

Bepaal of je je prijzen verhoogt

Je particuliere klanten betalen een prijs inclusief btw. De verhoging van de btw kun je doorberekenen in je verkoopprijs. Je brutowinst blijft dan gelijk. Je kunt er ook voor kiezen om je prijzen gelijk te houden. Dit kan je een concurrentievoordeel opleveren. Je brutowinst is dan wel lager.

Ondernemers kunnen de btw aftrekken

Verhoog je je verkoopprijs inclusief de btw? Dan gaat deze ook voor je zakelijke klanten omhoog. Maar omdat de meeste ondernemers de btw kunnen aftrekken, blijven ze toch evenveel betalen voor je diensten of producten.

Onderzoek hoe je je software aanpast

Overal waar je nu het lage btw-tarief van 6% heeft staan, moet straks 9% staan. Bijvoorbeeld in je boekhoudprogramma of je btw-administratie. Check op tijd of je dit zelf kunt aanpassen. Of dat je leverancier dit voor je moet doen.

Bron: Kamer van Koophandel (website).