FNV ZZP

Je btw-aangifte makkelijker en veiliger

Laatste update: 4 december 2018

Je btw-aangifte makkelijker en veiliger

Je belastingaangifte makkelijk en veiliger. Dat doe je straks met het nieuwe portaal van de Belastingdienst voor zelfstandig ondernemers. Dit opent op 3 januari 2019.

De Belastingdienst opent een nieuw portaal voor de btw-aangifte van zzp'ers.

Je kunt als zzp’er op Mijn Belastingdienst Zakelijk je btw-aangifte doen, je btw-aangifte corrigeren, maar ook dingen wijzigen of de inhoud en historie van je aangiften bekijken. Ook doe je hier een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) en opgeven en veranderen van je rekeningnummer.

Eerst alleen zzp’ers, daarna alle ondernemers

Het portaal is eerst alleen voor zzp’ers. Daar komen in de loop van het jaar de andere ondernemers bij voor hun aangifte voor btw, loonheffingen en vennootschapsbelasting.

Dit zijn de voordelen van het nieuwe portaal

Voor jou zijn er verschillende voordelen van het nieuwe portaal. Bijvoorbeeld:

  • Werkt beter op tablets en smartphones.
  • Je kunt de verstuurder van aangiftes later altijd nog eens inzien.
  • Je logt in met DigiD. Dat is makkelijker en veiliger.

Minder druk op hulplijn Belastingdienst

De Belastingdienst profiteert zelf ook. Door de enorme groei van het aantal zzp’ers krijgt de fiscus het steeds drukker. ‘Veel ondernemers bellen voor simpele vragen nu de Belastingtelefoon’, zegt een woordvoerder in De Telegraaf. De hulplijn was dit jaar meerdere keren niet te bereiken.

Oude systeem blijft nog minstens een jaar bestaan

Het nieuwe portaal opent dus vanaf januari, als zelfstandigen hun aangifte over het laatste kwartaal van 2018 kunnen doen. Wel blijft het oude systeem nog minstens een jaar in de lucht. ‘Dat vangnet blijft nog bestaan’, zegt de Belastingdienst.