FNV ZZP

Ingeschreven in Bel-me-niet-Register en toch gebeld worden. Mag dat?

Laatste update: 3 december 2018

Ingeschreven in Bel-me-niet-Register en toch gebeld worden. Mag dat?

Je kent het vast wel. Je wilt net aan tafel schuiven voor het avondeten en dan word je gebeld. Helaas is het niet het telefoontje van je vriendin waar je op zit te wachten, maar een té vriendelijke verkoper die je telefonisch een onweerstaanbaar aanbod wil doen. Vaak wil je die persoon snel afwimpelen, maar uit respect blijf je toch luisteren en ga je misschien wel ongewild mee in de gladde verkooppraatjes.

Gelukkig weet je inmiddels beter en sta je ingeschreven in het Bel-me-niet Register. Eindelijk rust. Of toch niet? Er zijn van die situaties waarin een bedrijf je toch mag bellen, ondanks dat je in het Bel-me-niet Register staat.

Wie mag jou bellen ondanks het Bel-me-niet-Register?

Ingeschreven in het Bel-me-niet-Register en toch gebeld worden. Mag dat? Het antwoord daarop is ja, dat mag en wel in de volgende situaties:

1. Bedrijf waar je klant bent of bent geweest 

Een bedrijf mag je bellen als je klant bent of bent geweest.Blokkades in het Bel-me-niet-Register gelden alleen voor bedrijven en organisaties waar je geen relatie mee hebt. Dus ben je ingeschreven in het Bel-me-niet Register, dan mag je toch nog gebeld worden door bedrijven of organisaties van wie je klant bent (geweest) voor een vergelijkbaar product of dienst.

2. Als je zelf daarvoor toestemming hebt gegeven 

Je vult bijvoorbeeld een online enquête in en gaat akkoord dat je daarna gebeld mag worden. Bijvoorbeeld dat het bedrijf je binnen één maand belt met een aanbieding. Wellicht ben je dit alweer vergeten, maar het mag wel.

3. Bedrijven die marktonderzoek doen

Sommige bedrijven bellen met vragen voor marktonderzoek. Deze bedrijven verkopen feitelijk niets aan de telefoon. Daarom mogen ze je bellen zonder het Bel-me-niet-Register te gebruiken. Wil je dit niet, schrijf je dan in bij het MOA Onderzoekfilter.

4. Goed doel waaraan je eerder hebt gedoneerd 

Heb je eerder een donatie gegeven aan een goed doel?
Dan mag het goede doel je bellen om een nieuwe donatie te vragen.

5. Je staat nog geen 6 weken geregistreerd in het Bel-me-niet register.

Je bent sinds kort ingeschreven in het Bel-me-niet Register. De inschrijving in het Bel-me-niet Register kan maximaal twee weken duren. Ook mogen bedrijven een belbestand vier weken lang gebruiken. Daarna moeten telefoontjes dus definitief stoppen. 

Wil je meer informatie of tips lezen over telefonische verkoop, download dan onze nieuwe brochure ‘Telefonische verkopers afpoeieren voor zzp’ers’.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen download de brochure dan via ons Kenniscentrum voor leden.

 

Download de hulpgids