FNV ZZP

Dubieuze debiteuren, wanneer schakel je een incassobureau in?

Laatste update: 18 december 2018

Dubieuze debiteuren, wanneer schakel je een incassobureau in?

Bijna elke ondernemer krijgt vroeg of laat te maken met langdurig openstaande facturen of niet betaalde facturen. Deze situatie wordt ook wel debiteurenrisico genoemd en hoewel vrijwel geen enkele startende zzp’er hier rekening mee houdt, krijgt bijna elke zelfstandig ondernemer er regelmatig mee te maken. Het is een tricky situatie, want wat ga je doen als je al meerdere herinneringen hebt gestuurd, zonder resultaat? Schakel je dan een incassobureau in? Als lid van FNV Zelfstandigen zit je goed: wij nemen je namelijk het incassotraject (met facturen van meer dan € 50) volledig uit handen.

Laat geen geld liggen 

Innen via een incassobureau kan soms het einde van de zakelijke relatie betekenen. Voor velen is dit zo’n nare gedachte dat ze liever het geld laten liggen. Dit is op zich een begrijpelijk reactie. Iemand onder dwang zetten is nooit leuk, maar aan de andere kant: wat heb je aan een klant die niet betaalt voor de producten of diensten die je hebt geleverd. Die klant wil je eerder kwijt dan rijk zijn. Als het zover is, laat FNV Zelfstandigen dan dit -vaak vervelende- werk voor je opknappen. 

Wat doet een incassobureau voor jou?

Een incassobureau gaat voor jou aan de slag en probeert namens jou het bedrag te incasseren. Voor deze werkzaamheden betaal je een vergoeding aan het incassobureau. Alle correspondentie met de klant loopt via het incassobureau en niet meer via jou. Dat scheelt je kopzorgen en tijd, maar er hangt ook een prijskaartje aan.

FNV Zelfstandigen helpt je bij incassozaken

Als je lid wordt van FNV Zelfstandigen, kun je eenvoudig en snel gebruikmaken van onze incassoservice, zodat jij je kunt richten op je ondernemerschap. Wij bieden zzp’ers uitgebreide individuele ondersteuning aan. Wij nemen het incassotraject van je over als je er niet meer zelf uitkomt. Wij adviseren, bemiddelen tussen jou en je opdrachtge­ver en incasseren je facturen met uitstekend resultaat. Als er echt geen andere weg meer mogelijk is, begeleiden wij je ook tot in de rechtbank. Zonder bijkomende kosten voor jou als lid. Let wel op: incasso’s onder de € 50 nemen we niet in behandeling. En bij bedragen onder de € 250 euro procederen we niet.

Laatste redmiddel

Klanten die hun openstaande vorderingen niet volgens de overeengekomen leveringsvoorwaarden betalen, kunnen je de nodige kopzorgen bezorgen. Vanzelfsprekend attendeer je een debiteur op deze nalatigheid. Telefonisch, per mail of schriftelijk. Met incasso als laatste redmiddel. Gelukkig zal het vaak niet zover komen en zijn er veel zaken die je eerst nog kunt doen voor het zover is. Deze zaken behandelen we in onze nieuwe brochure ‘Eerste Hulp bij niet betalende klanten’.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen download de brochure dan via ons Kenniscentrum voor leden.

Ben je (nog) geen lid, download ‘m dan hier: 

Download de hulpgids