FNV ZZP

Vraag je compensatie aan voor bijstandslening (Bbz)

Laatste update: 9 november 2018

Vraag je compensatie aan voor bijstandslening (Bbz)

Heb jij tussen 2014 en 2017 financiële bijstand gehad van je gemeente (Bbz)? Dan heb je misschien toeslagen moeten terugbetalen. Daarvoor kun je straks compensatie krijgen.

Staatssecretaris Snel (Financiën) heeft dit aangekondigd. Hij luistert hiermee naar heel veel benadeelde zzp’ers. De Tweede Kamer beslist binnenkort over de vergoeding. Wij houden je uiteraard op de hoogte. 

Een renteloze lening, starterskrediet of aanvulling

Je moet als zelfstandige zelf zorgen voor brood op de plank. Soms lukt dat gewoonweg niet. De nood kan zelfs zo hoog zijn dat het voortbestaan van je bedrijf in gevaar komt. Gelukkig kun je dan financiële steun krijgen van je gemeente. Denk aan een renteloze lening, een starterskrediet of een aanvulling op je inkomen tot het bijstandsniveau.

Zo blijf je uit de bijstand

Het potje waar dit uit komt, heet de Bbz. Voluit is dat het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Dit is er om je te helpen als je je bedrijf opstart of om je door een moeilijke periode heen te helpen. Zo blijf je uit de gewone bijstand (Wet werk en bijstand). Je krijgt deze steun eerst als lening. Kun je hem niet langer terugbetalen dan wordt het een gift.

Je gift was een stukje inkomen

Probleem is dat je die gift in de jaren 2014-2016 moest rekenen tot je inkomen. Daardoor had je recht op lagere toeslagen. En moest je ineens toeslagen terugbetalen. Een hoop ondernemers kwamen hierdoor juist weer in de financiële problemen.

Zzp’ers vielen buiten de boot

Sinds 2017 wordt zo’n gift niet langer gerekend tot je inkomen. Maar daarmee viel je dus buiten de boot als je in de jaren ervoor gebruik had gemaakt van de bijstandsregeling.

€ 17 miljoen om dit op te lossen

Dit probleem wordt nu dus opgelost. Het kabinet trekt € 17 miljoen uit voor jou en andere gedupeerde ondernemers. De regeling komt in het Belastingplan 2019. De Tweede en de Eerste Kamer moeten nog wel beslissen over deze wetswijziging.

Vraag de compensatie aan

Je kunt wel al vragen om de compensatie bij de Belastingdienst (Toeslagen). Stuur een schriftelijk verzoek en alle papieren als bewijs. Je vergoeding aanvragen kan tot en met 31 december 2019. Ben je te laat dan heb je pech gehad. De Belastingdienst betaalt je dan niets meer uit.

Al iets teruggekregen?

Het zou zomaar kunnen dat je al eerder iets hebt teruggekregen van je gemeente, bijvoorbeeld via de bijzondere bijstand. Ook dan maak je aanspraak op de compensatie. Je gemeente kan dan wel later alsnog je bijzondere bijstand terugvragen.