FNV ZZP

KvK Startersdagen terugblik: 3 FAQ

Laatste update: 8 november 2018

KvK Startersdagen terugblik: 3 FAQ

Veel aspirant zzp’ers bezoeken jaarlijks de KvK startersdagen om daar inspiratie op te doen en tips te ontvangen die hen verder helpen bij de start van hun bedrijf. Zo ook op zaterdag 3 november jl.

Onze stand in Eindhoven, Groningen of Utrecht was een echte vraagbaak. In dit blogartikel hebben we drie vragen geselecteerd die veel aan de orde kwamen. 

Wanneer zijn reiskosten aftrekbaar?

Als zzp’er maak je vaak veel kilometers, omdat je opdrachtgevers her en der over het land zijn verspreid. Je wil natuurlijk zo voordelig mogelijk rijden. Maar wat mag je wel en niet aftrekken van de inkomstenbelasting? Hoe zit dat met de auto, fiets, taxi of openbaar vervoer? Tipje van de sluier: als je gebruikmaakt van je eigen auto, fiets of motor voor zakelijke doeleinden, mag je per zakelijk gereden kilometer € 0,19 aftrekken. Je moet daarvoor wel een sluitende rittenadministratie bijhouden.De regels voor reiskostenvergoeding zijn vrij complex en worden helaas vaak fout toegepast. In onze brochure 'Aftrekbare reiskosten voor zzp’ers' zetten we de aftrekposten voor alle vervoer voor je op een rij.

Wat te doen bij wanbetaling?

Wist je dat 85% van de zelfstandig ondernemers te maken krijgt met wanbetalers, oftewel opdrachtgevers die facturen te laat of zelfs helemaal niet betalen?  Daarmee is wanbetaling het grootste schrikbeeld van de zzp’er. Niet betalende klanten kunnen immers leiden tot liquiditeitsproblemen en het is zelfs een belangrijke oorzaak van faillissementen. Daarom is het voorkomen van niet betalende klanten erg belangrijk. In onze nieuwe brochure ‘Eerste hulp bij niet betalende klanten’ geven we je tips en bespreken we hoe om te gaan met wanbetalers.

Hoe werf je klanten via social media?

Tegenwoordig zit iedereen wel op één of meerdere sociale media platformen als Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Pinterest, YouTube of Google Plus. Maar wist je dat je sociale media ook zakelijk heel goed kunt inzetten? Het zijn prima platformen om op een goedkope manier nieuwe klanten te werven. Om je verder te helpen social media goed in te zetten hebben we een handige brochure geschreven: 'Klanten werven via social media voor zzp’ers'. In deze brochure leggen we je uit hoe je via social media als twitter, facebook en LinkedIn op vrij eenvoudige en kostenvoordelige wijze nieuwe klanten kunt werven en binden.  

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via deze link.

Download gratis de brochure