FNV ZZP

Je telefoonnummer ligt straks niet meer op straat

Laatste update: 9 november 2018

Je telefoonnummer ligt straks niet meer op straat

Goed nieuws voor jouw privacy! Die is straks ietsje beter beschermd. De Kamer van Koophandel (KvK) haalt namelijk de telefoonnummers van zelfstandigen uit zijn online adressenbestand.

Een vrouw wordt gebeld met een verkooppraatje.

Je nummer is nu nog ongevraagd zichtbaar voor bedrijven die je iets willen verkopen. Die kunnen je zo vrij eenvoudig benaderen met een verkooppraatje. Heel irritant, vinden veel zzp’ers.

Eenmanszaak, vof en maatschap

Om jou van deze overlast te bevrijden, zet de KvK het telefoonnummer van eenmanszaken, vof’s en maatschappen niet meer in het openbare adressenbestand. De Kamer van Koophandel kan dit vrij snel zelf doen zonder dat hiervoor de wet moet worden aangepast.

Je hoeft zelf niets te doen

Je nummer staat nog in ieder geval tot het eerste kwartaal van het nieuwe jaar in het adressenbestand. Je hoeft zelf niets te doen om het uit het openbare register te halen.

Beloverlast is groot

Veel bedrijven gebruiken het online adressenbestand om potentiële klanten te vinden. Tot grote ergernis van veel zelfstandigen. Zeker 4 op de 10 krijgen regelmatig ongewenste bellers aan de lijn.

Een goede eerste stap

Het schrappen van de telefoonnummers is een goede eerste stap. Maar waarschijnlijk zijn meer maatregelen nodig om jouw privacy beter te beschermen. Van veel van jou en je collega-zzp’ers staan de gegevens al op internet of op de bellijstjes van commerciële partijen. De ingreep van de KvK zal nu vooral nieuwe zelfstandigen helpen.