FNV ZZP

Auteursrecht schenden: 3 misverstanden

Laatste update: 29 november 2018

Auteursrecht schenden: 3 misverstanden

Schending van auteursrechten is aan de orde van de dag. Het is dan ook een wet die heel eenvoudig is te overtreden, zeker is deze tijd van sociale media. Denk maar eens aan foto’s of teksten die je snel deelt of online zet. Maar of het nu foto’s, muziek, teksten of filmpjes betreft, feit is dat je originele werken niet mag delen met anderen, zonder dat daarvoor eerst toestemming is gevraagd of een vergoeding is gegeven.

Drie misverstanden

Eerst maar eens een paar valkuilen dichtgooien. Immers, niet iedereen overtreedt de wet opzettelijk of heeft kwaad in de zin. Wedden dat je er zelf tenminste in eentje trapt of bent getrapt? 

Misverstand # 1: Ik heb de foto op internet gevonden

Het is een hardnekkig misverstand dat foto’s die je online vindt, vrij kunt gebruiken. Op foto’s rust namelijk automatisch auteursrecht van de fotograaf, ongeacht waar het werk is gepubliceerd.

Misverstand # 2: Alles dat ik zelf maak, mag ik ook zelf gebruiken

Klinkt erg logisch en toch is het vaak niet waar. Want werk je in dienstverband, dan heeft de werkgever het auteursrecht. Jij mag dan niets doen met het werk, ook niet om te showen wat je hebt gemaakt. Wat je dan het beste kunt doen is je werkgever om toestemming vragen. Dit voorkomt in de praktijk veel ruzie en gedoe.

Werk je als opdrachtnemer (bijvoorbeeld als freelance ontwerper) dan mag je -tenzij je de rechten hebt afgestaan- wél het werk in een portfolio tonen. Jij hebt dan de rechten, en de opdrachtgever heeft alleen een gebruiksrecht. 

Misverstand # 3: Ik ben geen grote vis, mij pakken ze niet 

Je waant je wellicht veilig door te denken dat men jou als zzp’er over het hoofd ziet. Maar het maakt voor het auteursrecht niet uit of je klein of groot, een commercieel doel hebt of niet. Overigens zijn er wel makers die zelf (bij publicatie) aangeven dat ze geen bezwaar hebben tegen gebruik door privépersonen.

Auteursrecht geschonden. Wat nu?

Stel je hebt het auteursrecht geschonden, omdat je zonder toestemming te vragen een tekst of een foto hebt gebruikt. Je hebt inmiddels ook een brief ontvangen van een advocaat waarin een behoorlijk bedrag van je wordt geëist. Neem deze brief serieus en verwijder direct de bewuste teksten en foto’s. Soms neemt de schuldeiser hiermee genoegen. Eist deze daarnaast nog een som, betaal dan niet klakkeloos maar win juridisch advies in en probeer te schikken. Een schikking is vaak een veel lager bedrag dan jouw tegenpartij nu van je wil hebben en dat scheelt bij foto’s bijvoorbeeld al snel honderden euro’s.

Brochure intellectueel eigendomsrecht voor zzp’ers

Wil je meer weten over intellectueel eigendomsrecht voor zzp’ers? Download dan onze brochure, waarin we uitgebreid ingaan op de verschillende (eigendoms)rechten. Daarnaast leggen we je uit hoe je kunt optreden tegen inbreuk op je intellectueel eigendomsrecht. 

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via deze link.

New call-to-action