FNV ZZP

1 miljoen zzp’ers erbij door platforms

Laatste update: 29 november 2018

1 miljoen zzp’ers erbij door platforms

Ons land krijgt er de komende jaren gigantisch veel zelfstandigen bij. Dat voorspellen economen van de ING. Zij verwachten een groei van 200.000 tot 1 miljoen zzp’ers. Vooral door de toename van digitale werkplatforms.

Werken voor zo’n platform houdt simpel gezegd in dat je als zzp’er werkt via een app of website. Denk aan de zelfstandig taxichauffeurs van Uber, maar ook de schoonmakers bij Helpling of de fietskoeriers die rijden voor Deliveroo.

Het kan snel gaan door technologie

Die zijn nu nog met enkele tienduizenden en alleen in sectoren zoals taxi en maaltijdbezorging, zegt ING. Maar door betere technologie kan het ineens heel erg snel gaan. Uber schijnt bijvoorbeeld al rond te kijken naar klusmarkten.

Soms slechte situaties

De platformeconomie rukt dus op. Vooral een aantrekkelijke manier van werken voor veel mensen met een flexibel contract. Maar het leidt soms ook tot slechte situaties, zoals bij Helpling, dat de cao ontduikt en zich schuldig maakt aan schijnconstructies.

Wij willen jou beschermen tegen uitbuiting

Wij zijn absoluut niet tegen platforms, maar vinden wel dat jij als zelfstandige goed beschermd moet zijn tegen uitbuiting. Minister Koolmees van Sociale Zaken werkt nog aan een wet die hiervoor moet zorgen.

Pak duidelijke misstanden aan

Hét platform bestaat niet’, zei bestuurder Irene van Hest van FNV Zelfstandigen eerder. ‘Je moet ze ieder afzonderlijk bekijken en duidelijke misstanden aanpakken.'