FNV ZZP

Prachtig: 16.000 vrouwen vragen zwangerschapsuitkering aan

Laatste update: 19 oktober 2018

Prachtig: 16.000 vrouwen vragen zwangerschapsuitkering aan

We zijn ontzettend blij. Want met z’n allen hebben we het toch maar mooi voor elkaar gekregen: meer dan 16.000 vrouwen vroegen de afgelopen tijd alsnog hun zwangerschapsuitkering aan (ZeZ). Zij liepen deze eerder mis omdat ze bevallen waren tussen mei 2005 en juni 2008.

Het UWV heeft nu bijna 19.000 aanvragen op zijn bureau liggen. Je kon tot 30 september je compensatie aanvragen bij de overheidsinstantie. Dat ging om een bedrag van € 5.600 per bevalling. Als blijkt dat je ook echt recht hebt op dat geld dan krijg je het vanaf 1 januari 2019.

Zo zie je wat we samen bereiken

‘Dit is prachtig’, juicht bestuurder Irene van Hest van FNV Zelfstandigen. ‘Dat zó veel ondernemende moeders de aanvraag hebben gedaan. Daar zijn we hartstikke blij mee. Zo zie je maar weer dat wij heel veel kunnen bereiken met en door onze leden.’

Met 6 dappere vrouwen naar de rechter

Want hoe zat het ook alweer? Was je als vrouwelijke zelfstandige bevallen tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 dan kreeg je geen zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Voor die periode bestond er geen regeling. 6 dappere vrouwen pikten dit niet en stapten naar de rechter, samen met FNV Zelfstandigen, de Vereniging voor Vrouw en Recht 'Clara Wichmann' en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann. Na 12 jaar juridisch getouwtrek ging het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eindelijk om.

Wij hielpen 118 vrouwen met aanvraag

Wij hebben bij FNV Zelfstandigen enkele honderden vrouwen geholpen met informatie en advies. Voor 118 van hen vroegen wij de uitkering aan.

Meerdere kinderen dus meer geld

In totaal hebben 16.394 vrouwen de compensatie aangevraagd. Het UWV kreeg 18.695 aanvragen binnen. Sommige vrouwen kregen in de periode van 3 jaar meerdere kinderen. Zij kunnen voor iedere bevalling een uitkering krijgen.

Je krijgt betaald in 2019

Houd tussen 1 januari en 1 april 2019 je bankrekening goed in de gaten. Het UWV keert dan namelijk uit. Dit is besloten omdat je dan nog tijd hebt om extra inkomsten door te geven aan de Belastingdienst. Het geld telt namelijk mee voor je (gezins)inkomsten.

We weten nog niet wie

Wie het bedrag ook werkelijk krijgt uitgekeerd weten we nog niet. Daar buigt het UWV zich nu over. Je hoort uiterlijk 1 april 2019 per brief of je recht hebt op de compensatie.

Aanvragen kan niet meer

Je kunt de compensatie niet meer aanvragen. Dit kon dus tot uiterlijk 30 september.