FNV ZZP

‘Platforms ieder voor zich bekijken, maar misstanden aanpakken’

Laatste update: 19 oktober 2018

‘Platforms ieder voor zich bekijken, maar misstanden aanpakken’

Mooi aan de buitenkant, spuuglelijk van binnen. Dat vindt de FNV van Helpling. Het platform voor zelfstandige schoonmakers ontduikt de cao en maakt zich schuldig aan schijnconstructies. Daarom sleept de vakbond het voor de rechter. 'Duidelijke misstanden, zoals hier gebeuren, moet je aanpakken', zegt onze bestuurder Irene van Hest. Wel vindt zij dat we niet alle platforms over 1 kam mogen scheren. 'Want het ene platform is het andere niet.'

Helpling is een soort digitaal prikbord. Je kunt er als zelfstandig schoonmaker je werk aanbieden. Profiel aanmaken, je beschikbaarheid en uurtarief erbij, en klaar. Zo kom je makkelijk in contact met iemand die een schoonmaker zoekt.

Je moet 23% uurloon afdragen

Weinig mis mee, zou je denken. Maar je komt niet meer van Helpling af. Het platform blijft overal bij betrokken en blijft geld aan je verdienen. Heb je een match met een opdrachtgever dan blijft het contact lopen via hen. En je moet ook nog 23% van je uurloon afdragen.

Schadevergoeding voor schijnconstructies

De FNV vindt Helpling dus een normale werkgever. Die moet zijn schoonmakers in dienst nemen, zegt de bond. ‘Helpling ontduikt de cao Schoonmaak en werkt via schijnconstructies. Hiervoor eisen wij een schadevergoeding’, zegt Zakaria Boufangacha van het FNV-bestuur.

‘Wij verdienen te weinig voor bescherming tegen ziekte’

Samen met Antoinette Verhoef stapt de bond naar de rechter. Zij is lid van de bond en werkt als schoonmaakster voor het platform. ‘De bedrijven maken winst maar wij verdienen te weinig om onszelf te kunnen beschermen tegen ziekte’, zegt zij. Op vakantie: meteen je opdrachten kwijt ‘Als ik met een stofzuiger van de trap val, is er niets geregeld. Als ik vakantie wil opnemen krijg ik niet doorbetaald en ben ik meteen mijn opdrachten kwijt.’

Slechts 11,50 euro per uur

Zakaria vult aan: ‘De kosten voor een goede verzekering of een pensioen zijn veel te hoog voor iemand die slechts 11,50 euro per uur krijgt. Een echte zelfstandige verrekent die kosten in zijn tarief, maar dat kan niet met de tarieven die gangbaar zijn via Helpling.’

Het beeld van een leuke, hippe bijbaan

En, voegt hij daaraan toe: ‘Het beeld wordt geschetst dat het een leuke hippe baan is voor erbij, maar ook iemand met een laag inkomen heeft recht op bescherming via het arbeidsrecht.’ Strijd tegen de platformeconomie De FNV gaat zo opnieuw de strijd aan met de platformeconomie. Eerder sleepte het Deliveroo voor de rechter. Dat zou zijn fietskoeriers niet goed behandelen en zich ook schuldig maken aan schijnconstructies.

Hét platform bestaat niet, net als dé zelfstandige

Onze bestuurder Irene van Hest reageert namens FNV Zelfstandigen. ‘Je hebt platforms in verschillende soorten en maten. Net zoals dé zelfstandige niet bestaat, bestaat ook hét platform niet’, zegt zij.

Ene bemoeit zich niet met je tarieven, andere wel

‘Ieder platform heeft zijn eigen werkwijze, methodes en voorwaarden. Het ene brengt jou en een opdrachtgever bij elkaar, maar bemoeit zich niet met je tarieven. Andere doen dit wel. Die bepalen het tarief, zorgen voor de geldstromen en houden zelfs structureel een aanzienlijk deel in van jouw tarief.’

Je kunt je risico’s als zzp’er niet afdekken

Wij vinden het als FNV Zelfstandigen daarom belangrijk dat we elk platform afzonderlijk bekijken en duidelijke misstanden, zoals bij Helpling en Deliveroo, aanpakken. ‘Wanneer je als zelfstandige voor dit soort platforms werkt, heb je feitelijk geen enkele ruimte om te onderhandelen. Je kunt de risico’s die je als zzp’er loopt niet afdekken. Denk aan ziekte of arbeidsongeschiktheid. Simpelweg omdat je de kosten ervan niet kunt doorberekenen aan het platform.’