FNV ZZP

Jij bent blijer dan iemand met een baas

Laatste update: 10 oktober 2018

Jij bent blijer dan iemand met een baas

Je wist dat natuurlijk zelf al lang: als zzp’er ben je blij in je werk. En een stuk blijer dan iemand met een baas. Dat zeggen nu ook het Centraal Bureau voor de Statistiek en het onderzoeksinstituut TNO. De voornaamste reden: je werk is gevarieerder dan dat van een werknemer.

Jij en je collega-zzp’ers zijn over het algemeen positiever over de variatie van je werk, maar ook over de autonomie die je hebt en de werkdruk. Wel hebben mensen in loondienst doorgaans een hoger basisinkomen en voelen ze meer werkzekerheid.

Meer variatie, meer tevreden

Het CBS en TNO maakten een analyse van enquêtes onder zelfstandigen en werknemers. Daaruit blijkt: hoe meer variatie je hebt in je werk, hoe tevredener je bent. Zeker 82% van de zzp’ers zegt dat hij tevreden is met zijn werk. Bij werknemers ligt dat een stuk een lager: 70%.

Jij vindt je werk bijna altijd afwisselend

Van de zzp’ers vindt 82,2% zijn werk vaak of altijd gevarieerd, van de mensen die werken bij een baas zegt slechts 66% dat hij veel afwisseling heeft in zijn werk.

Zelfstandige is bewust een zelfstandige

Peter Hein van Mulligen is hoofdeconoom bij het CBS. Hij heeft wel een verklaring. In het Algemeen Dagblad legt hij uit dat zelfstandigen vaak welbewust de keuze maken om voor zichzelf aan de slag te gaan. Vaker dan mensen in loondienst.

Eigen baas want meer vrijheid

‘Als het een bewust keuze is, spelen er duidelijke selectiemechanismes een rol. Mensen willen eigen baas zijn omdat ze meer variatie hebben, zelfstandig kunnen werken en autonomie hebben.’

Niet tevreden? Dan in loondienst

‘Mensen die niet tevreden zijn over het werk als zelfstandig ondernemer, zullen sneller de neiging hebben om een baan in loondienst te zoeken.’ Net als mensen die meer zekerheid willen over hun werk en inkomen.

Vaker nieuwe dingen leren, vaker creatief

Je scoort als zelfstandige ook hoger bij andere zaken die te maken hebben met variatie in je werk. Meer dan de helft (53,9%) van jou en je collega’s geven aan dat je werk vaak of altijd van je eist dat je nieuwe dingen leert. Bij werknemers is dat 48,4%. Jullie vinden verder dat je vaker creatief moet zijn: 76,4% tegenover 56,5% bij de mensen met een werkgever.