FNV ZZP

Guillaumine Nelom voorgedragen voor FNV Diversiteitsprijs

Laatste update: 11 oktober 2018

Guillaumine Nelom voorgedragen voor FNV Diversiteitsprijs

Ze wil ‘de wereld mooier maken’ en werkt het liefste met heel veel verschillende mensen, van allerlei pluimage, in alle kleuren en smaken. Typisch Guillaumine Nelom. Zij is voorgedragen voor de FNV Diversiteitsprijs.

Dat is niet zo gek, als je kijkt naar al het werk dat ze heeft gedaan voor FNV Zelfstandigen. En naar alles wat ze buiten ons om ook nog eens doet voor mensen uit alle culturen. ‘Geweldig werk’, vindt onze sectorraad.

Toezicht op reilen en zeilen FNV Zelfstandigen

Nelom is sinds 2013 lid van de Raad van Beheer en houdt zo toezicht op het reilen en zeilen van FNV Zelfstandigen. Zij is deskundige in de culturele diversiteit en heeft een eigen bedrijf: Nelom Projects. Daarmee doet ze vooral (interculturele) projecten in de sociale sector.

Opereert op de achtergrond

‘Guillaumine opereert vanuit de achtergrond’, schrijft de sectorraad in haar aanbeveling. ‘Zij is daarbij laagdrempelig in haar communicatie en weet daardoor iedereen te boeien. Zij bekijkt de situatie, analyseert die en kies vervolgens haar strategie.’

Vriendelijk en doordringend

De geboren Surinaamse (Paramaribo, 1950) dringt zich niet op maar dringt wel door, zeggen de mensen die haar hebben genomineerd voor de Diversiteitsprijs. Dat komt door ‘de specifieke en vriendelijke manier’ waarmee ze mensen benadert. Ze maakt daardoor indruk, is duidelijk over haar doelen en krijgt mensen mee.

Een Parel van Integratie

In Amsterdam-Oost zat Guillaumine in de stadsdeelraad. Daar behartigde ze de belangen van alle groeperingen van mensen in deze gekleurde buurt. Zij wil de wereld mooier maken, zegt ze zelf. Daar heeft ze al eens een prijs voor gehad: de Parels van Integratie (2009) van het Nicis Institute, kennisinstituut voor en door steden in Nederland.

Zelfstandigen organiseren is niet eenvoudig

Guillaumine zegt zelf: ‘Mijn motivatie om het beste uit mensen te halen is het kompas waarmee ik mijn werk uitvoer.’ Al haar ervaringen neemt ze mee in het bestuurswerk bij FNV Zelfstandigen. En dat was nodig, want zelfstandigen organiseren is niet eenvoudig. Je bent niet voor niets zelfstandige.

Blank, mannelijk en steeds ouder

Daarbij is een groot deel (zo’n 90%) van de mensen in het bestuur, de ledenraad, de sectorraad sinds het ontstaan van FNV Zelfstandigen in 1991 vooral blank, mannelijk en van steeds hogere leeftijd, zegt de sectorraad.

Aan de bak voor jongeren, vrouwen en andere kleuren

Om meer jongeren, vrouwen en mensen met een andere kleur in je vertegenwoordigende organen te krijgen moet je flink aan de bak. Dus: gericht en aandachtig zoeken, eerlijke informatie en scouten. Guillaumine trok de kar Guillaumine heeft voor FNV Zelfstandigen deze kar getrokken. Ze belde mensen, dronk koffie, praatte en deelde heel veel informatie. Verder organiseerde ze met andere bestuursleden lunchbijeenkomsten voor vrouwen.

30% vrouwen in de sectorraad

Na de laatste verkiezingen zat er 30% vrouwen in de sectorraad. Een enorme verbetering: deze vrouwen hadden een (soms verre) achtergrond in Zweden, Suriname, Italië en Turkije. Over diversiteit gesproken!

‘FNV moet veel herkenbaarder voor iedereen’

‘De reden dat we Guillaumine voordragen voor de FNV Diversiteitsprijs’, zegt de sectorraad tot slot, ‘is dat de activiteiten die ze heeft ondernomen voor de sectorraad van FNV zelfstandigen misschien niet heel hemelbestormend zijn, maar als er meer mensen in de FNV (en daar buiten) haar uitgangspunt van diversiteit met aandacht willen toepassen, zouden we er in de maatschappij beter voor staan. Als FNV zouden we sowieso veel herkenbaarder kunnen zijn voor iedereen!’

Dit is de FNV Diversiteitsprijs

De FNV Diversiteitsprijs gaat eens in de 2 jaar naar een FNV’er die zich verzet tegen discriminatie, racisme of uitsluiting en zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor diversiteit, gelijke kansen en mogelijkheden voor iedereen op de werkvloer. We reiken de prijs uit in november.