FNV ZZP

Grote zorg: zzp’er in de bouw verzekert zich niet

Laatste update: 23 oktober 2018

Grote zorg: zzp’er in de bouw verzekert zich niet

Triest maar waar. Steeds minder zelfstandige bouwvakkers verzekeren zich tegen ziekte of ongevallen. Een verzekering is voor hen erg duur en oudere timmermannen, schilders, stukadoors en metselaars krijgen vaak niet eens een polis. Een heel slechte zaak, vindt FNV Zelfstandigen. Wij reageren hier vanavond op in EenVandaag (18.15 uur op NPO 1).Amper een derde van de zelfstandigen in de bouw is verzekerd, schrijft Trouw. De krant baseert zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 7 jaar geleden had nog bijna 43% een verzekering. Ondertussen groeit het aantal zelfstandigen in de bouw hard door.


Wij willen een verplichte collectieve verzekering

Een zorgwekkende trend. Wij lobbyen al jaren voor een verplichte collectieve verzekering. Je hoeft je als zelfstandige nu namelijk niet te verzekeren tegen langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. ‘Wij willen dat dit verplicht wordt’, zegt onze bestuurder Irene van Hest. 

 

De enige manier om je betaalbaar te verzekeren

‘Dat is namelijk de enige manier waarop zzp’ers met een fysiek zwaar beroep of boven een bepaalde leeftijd zich wel betaalbaar kunnen verzekeren.’


Op je zestigste houdt je verzekering ineens op

Wie zich wel verzekert, krijgt op zijn zestigste vaak te horen dat de verzekering ophoudt omdat je als oudere bouwvakker een groter risico loopt op ziekte of een ongeluk door zijn werk. Of je krijgt als oudere zelfstandige in de bouw om te beginnen al niet eens een verzekering.

 

Geen uitsluitingen en risicoselectie meer

‘Dat moet ook ophouden’, zegt Irene van Hest. ‘Een verzekeringsplicht moet hand in hand gaan met een acceptatieplicht door verzekeraars. Geen uitsluitingen en risicoselectie meer.’

 

Gesprekken met verzekeraars zijn er al jaren

Helaas heeft dit kabinet niet gekozen voor een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen. Van Hest: ‘Ze zeggen dat ze in gesprek gaan met verzekeraars. Zulke gesprekken zijn er al jaren. Die voeren wij als FNV ook.’

 

Wij blijven aandringen bij het kabinet

‘Maar op een commerciële markt zullen verzekeraars altijd selecteren. Ze moeten ook wel, anders gaan ze failliet. Wij blijven dus aandringen en lobbyen voor een verplichte en collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering.’