FNV ZZP

Wanneer zijn reiskosten aftrekbaar?

Laatste update: 5 oktober 2018

Wanneer zijn reiskosten aftrekbaar?

Voor veel zelfstandigen zonder personeel is het nog onduidelijk wat je -zakelijk gezien- wel en niet als reiskosten mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Hoe zit dat met de auto, fiets, taxi of openbaar vervoer? In dit artikel zetten we de antwoorden voor je op een rij.

Privéauto, fiets en motor

Gebruik je je eigen auto, fiets of motor voor zakelijke doeleinden, dan mag je per zakelijk gereden kilometer € 0,19 aftrekken. Je moet daarvoor wel een sluitende rittenadministratie bijhouden. Je moet de adressen van vertrek en aankomst, datum en totaal aantal gereden kilometers vastleggen. De reiskosten zijn dan af te trekken onder ‘overige bedrijfskosten’.

 

Openbaar vervoer of taxi

Reis je met het openbaar vervoer, of ga je per taxi naar een opdracht(gever), dan zijn alle kosten ervan volledig aftrekbaar. Ook hier geldt weer dat je de kosten inzichtelijk moet maken.In de taxi vraag je eenvoudigweg om een bonnetje, bij het openbaar vervoer is dat wat lastiger.Destrippenkaart is immers verleden tijd en dus moet je de reiskosten op een andere manier tastbaar zien te maken. Daar zijn twee manieren voor:

  1.    Bij het opladen van je OV-chipkaart laat je een bon uitprinten. Nadeel hiervan is dat je daadwerkelijk gemaakte kosten hier niet op komen te staan, alleen het bedrag dat je op dat moment op je kaart zet.
  2.    Je laat om de zoveel tijd een overzicht uitprinten van je laatste reistransacties.

Voor de Belastingdienst moet je de overzichten uitprinten. Je moet immers aantoonbaar maken dat je de opgegeven reiskosten daadwerkelijk hebt gemaakt. Kijk op www.ovchipkaart.nlvoor de details.

Auto van de zaak

Wanneer je auto op de zaak staat, zijn alle kosten die met de auto te maken hebben aftrekbaar. Denk hierbij aan kosten voor benzine, verzekeringen, onderhoud en parkeren. Ook hier geldt dat ze weggeschreven kunnen worden onder ‘overige bedrijfskosten’.  

 

Bij een auto van de zaak is ook de aanschaf van de auto aftrekbaar, maar niet in één keer. Hoeveel je jaarlijks mag aftrekken, vind je op de website van de Belastingdienst. Dit bedrag komt in de boeken onder het kopje ‘afschrijvingen’ te staan. 

 

Let op bij privé kilometers

Als je meer dan 500 privé kilometers per jaar met je auto van de zaak rijdt, dan moet je gaan ‘bijtellen’. Bij minder dan 500 kilometer hoeft dat niet, maar je moet dan wel een sluitende rittenadministratie voeren.

 

Brochure zzp’er en de auto

Als zzp’er kan het zijn dat je veel kilometers maakt, omdat je opdrachtgevers over het hele land zijn verspreid. Je wil natuurlijk zo voordelig mogelijk rijden. De informatie uit dit artikel helpt je op weg. Wil je meer weten over of zakelijk rijden wel of niet een optie voor je is? Download dan hier onze nieuwe brochure met daarin de belangrijkste zaken die je moet weten.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via onze pagina met downloads.

Nog geen lid? Download dan via onderstaande button.

zzp en auto