FNV ZZP

De belangrijkste voor- en nadelen van autoleasen voor zzp’ers

Laatste update: 5 oktober 2018

De belangrijkste voor- en nadelen van autoleasen voor zzp’ers

Als zelfstandig ondernemer heb je vaak een auto nodig voor je werk. Je kunt zelf een auto aanschaffen of er bijvoorbeeld eentje leasen. Om af te wegen of leasen een optie voor jou is, hebben we hier de belangrijkste voor-en nadelen van leasen op een rij gezet.


Voordelen auto leasen:
 

 

  •      Minder kosten

De investeringen die je doet op het gebied van autolease, drukken niet op de balans van je onderneming. De leasekosten zijn volledig fiscaal aftrekbaar.

 

  •      Betere kostenbeheersing

Tijdens de looptijd van het leasecontract weet je exact waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand voor je (bedrijfs)auto, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan en grip houdt op de kosten.

 

  •      Zekerheid

De leasemaatschappij neemt alle risico's over. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudskosten, de verzekering, aanschaf en afschrijving. Bovendien verzeker je jezelf van mobiliteit. Laat de auto het afweten, dan heb je recht op vervangend vervoer.

 

  •      Ontzorging

Je hoeft niet meer om te kijken naar vervanging, reparaties, onderhoud en de administratie rond je auto. De leasemaatschappij neemt dit voor jou uit handen.

 

 

Leasen heeft ook nadelen:

 

  •      Contractbreuk is kostbaar

Wanneer je situatie verandert, bijvoorbeeld door verhuizing, scheiding of ontslag, dan kom je meestal niet zonder financiële gevolgen onder het contract uit.

 

  •      Autorijden kan goedkoper

Private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Vind je een jonge auto niet belangrijk, dan is een occasion die je zo ver mogelijk ‘oprijdt’ de goedkoopste optie. Ook met eigen geld een nieuwe auto aanschaffen is vaak goedkoper.

 

  •      Private lease beperkt je hypotheek

Wanneer je plannen hebt om een huis te kopen is privé leasen een slecht idee. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat geldt ook als je een lening afsluit voor een auto.

 

                  Voorbeeld:
Stel dat je €50.000 inkomen hebt en 2,2% hypotheekrente betaalt. Zonder leaseauto mag je dan maximaal €230.445 lenen. Bij private lease met maandelijkse kosten van €400 is de maximale hypotheek €161.970, een verschil van maar liefst €65.475!

 

  •      Duur bij weinig gebruik

Als je maar weinig kilometers maakt, is lease minder interessant. De meeste leasebedrijven gaan uit van een jaarlijks minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Je krijgt meestal geen vergoeding voor niet gereden kilometers.

 

  •      Verlies schadevrije jaren

Na 3 jaar zonder eigen auto gaan al je opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Heb je dus veel schadevrije jaren, houd hier dan rekening mee. Uitzonderingen zijn 'ALD automotive' en 'LeasePlan', die zijn aangesloten bij het landelijke systeem waarin schadevrije jaren worden bijgehouden (RoyData-syseem).

 

  •      Relatief duur bij veel schadevrije jaren

Als je de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd, geldt nog een nadeel. Veel contracten hebben namelijk een gelijke premie voor alle bestuurders, waardoor je eigenlijk meebetaalt aan de bestuurders met weinig schadevrije jaren. Zelf een auto kopen, en eventueel daarvoor geld lenen, is dan vrijwel altijd voordeliger (mits de auto voorlopig geen schade heeft).

 

Snel overzicht van zakelijk rijden

Je kunt als zzp’er heel wat kilometers per jaar maken. Wil je weten welke mogelijkheden er naast leasen nog meer zijn voor zakelijk rijden? In deze brochure hebben we één en ander voor je op een rijtje gezet.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download 'm dan hier.

 

 

zzp en auto