FNV ZZP

Alle ondernemingsvormen voor zzp’ers op een rijtje

Laatste update: 5 oktober 2018

Alle ondernemingsvormen voor zzp’ers op een rijtje

Een van de eerste keuzes die je moet maken als startende ondernemer heeft te maken met de rechtsvorm. Want er zijn meerdere verschillende juridische constructies waaruit je kunt kiezen. Veel mensen denken dat de termen zzp en freelancer hier ook onder vallen, maar dat is een misverstand. Voor de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst zijn dit loze termen. In dit artikel zetten we de 5 meest voorkomende rechtsvormen voor je op een rijtje:

Eenmanszaak

De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Je richt deze snel en eenvoudig op en je hebt meestal meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld bij een BV. Nadeel van de eenmanszaak is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf.

BV

Als je een bedrijf opricht, kun je kiezen voor de BV als rechtsvorm. Voordeel van een BV is dat het een rechtspersoon is. Dit betekent dat niet jij, maar de BV in de meeste gevallen aansprakelijk is voor eventuele schulden. Je kunt een BV alleen oprichten, of samen met anderen. Bij de oprichting van een BV hoeft geen verplicht minimumkapitaal gestort te worden.

Een BV kan al worden opgericht met een kapitaal van 1 eurocent. De oprichters worden daarmee aandeelhouders in de BV. Vennootschap onder Firma (VOF) Wil je samen met andere ondernemers een bedrijf beginnen? Dan kun je kiezen voor een vennootschap onder firma (VOF). Alle vennoten brengen iets in de VOF in zoals geld, goederen of arbeid. Een minimumkapitaal is niet nodig.

Maatschap

Wil je je beroep samen met anderen als zelfstandig ondernemer uitvoeren? Bijvoorbeeld als tandarts, architect, fysiotherapeut of advocaat? Kies dan de maatschap als rechtsvorm. In een maatschap beoefen je je beroep samen uit met je partners (maten) onder een gemeenschappelijke naam. In een maatschap zijn de maten gelijkwaardig. Elke maat brengt iets in (geld, arbeid, goederen) en de winst wordt gedeeld.

Commanditaire Vennootschap (CV)

Wil je een VOF beginnen, maar heb je te weinig kapitaal? Of zoek je een betrokken geldschieter? Dan is de commanditaire vennootschap (CV) misschien iets voor jou. De geldschieter wordt je (stille) vennoot en heeft zo een directe band met je bedrijf. Coöperatie Wil je als individuele ondernemer profiteren van de voordelen van een collectief? Bijvoorbeeld van gezamenlijke inkoop of marketing? Misschien is de rechtsvorm coöperatie dan iets voor jou. Deze vorm kan ook geschikt zijn als je klanten steeds meer eisen stellen aan je dienstverlening. Als individuele ondernemer kun je bijvoorbeeld in de problemen komen als je ziek wordt. Bij een coöperatie kunnen andere leden dan je werk overnemen.

Stichting

Wil je een bepaald sociaal of ideëel doel realiseren, zoals natuurbehoud, hulp aan andere mensen of de verspreiding van cultuur? En heb je hiervoor een vermogen beschikbaar? Dan kun je kiezen voor de stichting als rechtsvorm.

Brochure Ondernemingsvormen voor zzp’ers

Welke rechtsvorm het beste bij jouw bedrijf past, hangt af van je situatie. Wil je een goede keuze kunnen maken en wil je meer weten over de verschillende rechtsvormen? Download dan onze brochure waarin we onder meer aandacht besteden aan:

• De voorwaarden voor oprichting van een eenmanszaak, een BV, een VOF, maatschap, CV, coöperatie of stichting.

• De verschillen tussen de verschillende rechtsvormen.

• Hoe sociale zekerheden en verzekeringen zijn geregeld.

• Bedrijfsopvolging en ontbinding.

 

ondernemingsvormen

Ben je lid van FNV Zelfstandigen, download de brochure dan hier

 

Mariëtte Raap

Freelance tekstschrijver voor De Schrijffabriek

Laat een reactie achter
Verzend mijn bericht