FNV ZZP

Zzp’er en de auto. Wat past het best bij jou? Privé of zakelijk kopen? Of leasen?

Laatste update: 5 oktober 2018

Zzp’er en de auto. Wat past het best bij jou?

De auto is het meest gebruikte vervoersmiddel onder zzp'ers. Uit onderzoek blijkt dat het leasen van een auto de afgelopen vier jaar steeds populairder is geworden. Vorig jaar koos 12% van de zzp'ers voor het leasen van een auto, in 2018 is dat percentage gegroeid naar 14%.

Vormen van auto lease

Een auto leasen is - vooral voor een startende ondernemer - vaak makkelijker dan de financiering rond krijgen voor de aanschaf van een eigen representatieve bedrijfsauto.
Er zijn twee vormen van autolease, operationele lease en financial lease. Binnen deze twee vormen worden verschillende varianten aangeboden, waarbij de mate van flexibiliteit in de looptijd vaak bepalend is.

Operational lease

Operational lease is de meest voorkomende vorm van autoleasing. In dit geval is de leasemaatschappij juridisch eigenaar van de auto en neemt zij alle risico’s voor haar rekening, die verbonden zijn aan het eigendom van de auto. Denk daarbij aan aanschaf, verzekering, wegenbelasting, onderhoud en afschrijving. Bij operational lease betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en de auto behoort niet tot je ondernemersvermogen (je zet de waarde van de auto niet op je balans). Bij deze vorm van leasen zijn de volledige maandelijkse leasekosten aftrekbaarvoor de inkomstenbelasting. 

 

Financial lease

Dit is een kredietvorm waarmee je een auto koopt op naam van je bedrijf. Het is niet meer dan een financiering van je (bedrijfs)auto. Je betaalt de lening in termijnen af. Je kunt bij deze vorm je auto wel op de balans zetten, waardoor je in de meeste gevallen recht op afschrijving en renteaftrek hebt. Bij financial lease is in de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing opgenomen. Het aflossingsdeel in de termijnbedragen is niet aftrekbaar, alleen de rente voor de inkomstenbelasting is aftrekbaar. De overige kosten zoals brandstofkosten zijn wel gewoon in het geheel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

 

Snel overzicht van zakelijk rijden

Je kunt als zzp’er heel wat kilometers per jaar maken. Wil je weten welke mogelijkheden er naast leasen nog meer zijn voor zakelijk rijden? In onderstaande brochure hebben we één en ander voor je op een rijtje gezet. Ben je lid van FNV Zelfstandigen, download de brochure dan in ons downloadcentrum.


zzp en auto