FNV ZZP

Ontdek je X-factor op de Summer Academy

Laatste update: 5 oktober 2018

Ontdek je X-factor op de Summer Academy

Ken je het programma 'Shark Tank' op de zender Fox? Daarin presenteren startende ondernemers hun businessplan aan vijf "self made millionaires", die in ruil voor een aandeel in het bedrijf, geld investeren waarmee de ondernemer zijn bedrijf kan laten groeien? In Amerika is het programma razend populair en elke aflevering trekt steevast 6 tot 7 miljoen kijkers. Het is dan ook een prachtig programma om van te leren.

 

De opzet van het tv-programma is vrij eenvoudig. Het is een soort X-Factor voor ondernemers. Over het algemeen zijn het startende ondernemers die een plan hebben voor een bedrijf, of al een eigen bedrijf hebben. Ze presenteren hun businessplan aan vijf "Sharks", die allen succesvolle investeerders zijn. In de pitch geven ze aan hoeveel kapitaal ze nodig hebben, welk aandeel ze hiervoor willen afstaan, wat het product of de dienst inhoudt en wat het onderscheidende vermogen is van het product. Vervolgens hebben de vijf Sharks de mogelijkheid om vragen te stellen. In eerste instantie zijn de Sharks vooral benieuwd naar hun financiële trackrecord en boekhouding. Hoeveel was de omzet, hoeveel marge zit er op, wat is de winstprognose? De antwoorden op deze vragen bepalen voor een groot deel de reactie van de Sharks. Zij zijn immers vooral geïnteresseerd in de financiële gegevens.

Charisma en gunfactor

Maar dat is niet het enige waarop je wordt beoordeeld. Ze investeren niet alleen in ideeën of bedrijven maar ook gewoon in de mensen erachter. Ze raken enthousiast als een ondernemer met passie pitcht en sympathiek overkomt. Je wordt dus net zo hard beoordeeld op de ‘buitenkant’. Vaak weten ze binnen enkele minuten al of ze zaken met je willen doen. Heb je bijvoorbeeld een positieve en krachtige uitstraling en wek je vertrouwen. Vertel je een coherent verhaal, komt je kleding overeen met wat je wilt uitstralen. Het zijn allemaal aspecten die meetellen.

Workshop Kracht van uitstraling


De beslissing tot investeren gebeurt dus in enkele minuten. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor jouw acquisitiegesprekken. Maar niet iedereen is een geboren presentator. De beste pitchers worden ‘gemaakt’ en ontwikkeld door heel vaak te oefenen. In de workshop ‘De kracht van uitstraling’ leert Merianka Lesage je om van je uitstraling een marketinginstrument te maken. Wat wil je laten zien en vertelt jouw uitstraling die boodschap? Handige eyeopeners zorgen ervoor dat je persoonlijke presentatie, expressie en communicatie bij jou passen. Straal uit wie je bent!

Summer Academy

De workshop maakt onderdeel uit van de ZZP Summer Academy (op woensdag 29 augustus en vrijdag 31 augustus) en is speciaal gericht op nieuwe leden van FNV Zelfstandigen. Elk nieuw lid mag gratis twee dagen lang een mix van cursussen volgen. De trainingen zijn hands-on, met mensen uit de praktijk, zoals Merianka Lesage. Dus Save the date en meld je aan.

Kijk voor een compleet overzicht van het cursusaanbod op deze pagina
. Uiteraard is er ook uitgebreid tijd om te netwerken en onderling informatie en ervaringen uit te wisselen. 

 

Aanmelden

Aanmelden voor de Summer Academy kan hier.