FNV ZZP

FNV Zelfstandigen wint procedure tegen Trademark Office

Laatste update: 5 oktober 2018

FNV Zelfstandigen wint procedure tegen Trademark Office

De rechtbank in Den Haag heeft FNV Zelfstandigen in het gelijk gesteld in een geschil om domeinnaamfraude. Trademark Office, een bedrijf dat domeinnamen registreert, had de bodemprocedure aangespannen tegen een lid van FNV Zelfstandigen.

Volgens het bedrijf moest de zzp’er een factuur betalen voor de registratie van haar bedrijfswebsite. De rechter oordeelde echter dat het FNV-lid tijdig heeft laten weten dat ze van de overeenkomst af wilde. Tijdens de zitting heeft Trademark Office gezegd dat er binnen acht dagen kon worden geannuleerd. De rechter oordeelde dat er tijdig is geannuleerd en van kosten die Trademark Office claimde, is de rechtbank niets gebleken. 

Gevoelige tik

Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen: ‘Trademark Office is bij het acquireren van klanten en incasseren van facturen behoorlijk agressief. Ik ben blij dat de rechtbank ons gelijk heeft gegeven. Hiermee is een gevoelige tik uitgedeeld aan Trademark Office. De uitspraak van de rechtbank Den Haag levert een belangrijk precedent op voor iedereen die getroffen wordt door incassoacties van Trademark Office, terwijl er tijdig is geannuleerd.’

 

Acquisitiefraude

Omdat het vaak om relatief geringe bedragen gaat, worden er nauwelijks rechtszaken gevoerd bij acquisitiefraude of domeinnaamfraude. In dit geval was er volgens de rechtbank op tijd geannuleerd. Van Noort: ‘Het is jammer dat de rechtbank geen overweging heeft gewijd aan de vraag of Trademark Office zich schuldig maakt aan acquisitiefraude. Dit levert een onrechtmatige daad op, waardoor iemand makkelijker van de overeenkomst af kan komen.’

 

Onder druk gezet

FNV Zelfstandigen heeft de afgelopen tijd leden bijgestaan in hun verzet tegen de factuur van Trademark Office. Zzp’ers die een bedrijfswebsite hebben met de extensie .nl worden zonder enige aanleiding door Trademark Office gebeld. Het bedrijf probeert ze over te halen om ook hun domeinnaam met de .com of .eu of .info-extensie te laten registreren. Uiteraard tegen betaling en dan meteen voor 10 jaar. Daarbij wordt op zijn minst gesuggereerd en soms gewoon gezegd dat sprake is van een potentiële concurrent die met de domeinnaam aan de haal wil gaan.

 

Trademark Office voert de druk op door te zeggen dat mensen een zogenaamde eerste registratierecht hebben en dat er snel moet worden beslist omdat de domeinnaam anders wordt vrijgegeven voor een potentiële concurrent. Van Noort: ‘Maar wie die concurrent is, kan Trademark Office onder het mom van privacy uiteraard niet vertellen. Zzp’ers worden onder valse voorwendselen onder druk gezet om een overeenkomst aan te gaan. Door dit vonnis stopt Trademark Office hopelijk met deze wanpraktijken.’

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download dan in ons kenniscentrum onze handige brochure met 'Tips tegen acquisitiefraude'.

Ben je (nog) geen lid, download de brochure dan via onderstaande button:

Download de brochure (gratis)