FNV ZZP

Een probleem met je bank of verzekeraar?

Laatste update: 5 oktober 2018

Klachteninstituut helpt nu ook zzp’ers

Goed nieuws: je kunt als zelfstandige bij een geschil met je bank of verzekeraar sinds kort aankloppen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Heb je problemen met je bank, verzekeraar of een ander financiële dienstverlener? Over een financiering of iets als een rentederivaat? Dan kun je terecht bij Kifid. Die heeft zijn werkterrein uitgebreid. Het klachtenloket helpt naast consumenten nu ook kleine mkb’ers en zzp’ers.

Een alternatief voor de rechter

Kifid is een goed alternatief voor de rechter. Het instituut bemiddelt of doet via zijn geschillencommissie een (meestal) juridisch bindende uitspraak.

Omzet niet hoger dan € 5 miljoen per jaar

Wel zijn er wat voorwaarden als je naar Kifid stapt. Je omzet mag niet hoger zijn dan € 5 miljoen per jaar. De geschillencommissie kan in een bindende uitspraak maximaal € 250.000 aan geleden schade toewijzen aan een mkb’er of zelfstandige. In niet-bindende uitspraken kan dit hoger uitvallen.

Rechter vaak te duur voor zzp’er

Het loket is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Voor veel zzp’ers is een gang naar de rechter vaak te duur. Met klachten over een lening kon je daardoor vrijwel nergens terecht. Kifid wil dat gat gaan vullen.

Bijvoorbeeld klacht over wijziging rentetarieven

Klachten die Kifid behandelt, gaan bijvoorbeeld over wijziging van rentetarieven, het opzeggen of opeisen van het krediet door de bank of over vervroegd aflossen. Je kunt hier niet klagen over de afwijzing van een kredietaanvraag. Een bank of financier mag nou eenmaal zo’n aanvraag weigeren.

Je klacht moet gaan over financiering die je hebt aangevraagd vanaf 1 juli 2018. Je betaalt als ondernemer € 250 voor de behandeling van je zaak door Kifid. Een hoger beroep kost € 500.