FNV ZZP

Veel gestelde vragen van startende ondernemers tijdens de Startersdagen

Laatste update: 5 oktober 2018

Veel gestelde vragen van startende ondernemers tijdens de Startersdagen

Veel mensen dromen van een eigen bedrijf en jaarlijks maken duizenden hun droom waar. Maar voordat die droom werkelijkheid wordt, moet je eerst uitvogelen wat er zoal komt kijken bij het zelfstandig ondernemerschap. Hoe kom je aan klanten? Hoeveel administratief werk zit eraan vast? Hoe zet je een administratie op? En wat moet je in hemelsnaam met die AVG waarover je nu zoveel hoort?

Vraag #1: Hoe werf ik klanten als zzp’er?

De meeste klanten werf je als zelfstandige vanuit je eigen netwerk en via via. Maar daarmee zul je nog niet je hele werkweek kunnen vullen. Je moet dus op zoek naar nieuwe klanten en potentiële nieuwe klanten laten weten dat jij er bent. Maar hoe doe je dat zonder veel geld uit te geven aan reclame en marketing? Het antwoord is: via social media. 

Een van de grote voordelen van social media is wel dat je met relatief korte stappen snel thuis bent. Oftewel: met betrekkelijk weinig inspanning en kosten kun je vrij veel (mogelijke klanten) bereiken.

Met een beetje inzicht in wat wel en niet werkt, heb je met social media één van de meest krachtige acquisitiemiddelen in handen. En het werkt makkelijker dan je denkt, gewoon door te proberen, je hebt niet zo heel veel te verliezen! Wil je meer hierover weten, download dan onze brochure 'Klanten werven via social media voor zzp’ers'.

Vraag # 2: Hoe werkt de administratie voor zzp’ers?

Administratie, het is voor de meeste zzp’ers het minst favoriete onderdeel van het ondernemerschap. Maar tegelijk wel één van de belangrijkste onderdelen! Het is belangrijk een goede administratie op te zetten en bij te houden, bij voorkeur digitaal. Niet alleen omdat je als ondernemer wettelijk verplicht bent om een goede administratie bij te houden en te bewaren. Het helpt je ook om op tijd nieuwe ontwikkelingen te voorzien, daarop in te spelen en op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen. Met een goede administratie leg je vast wat er in jouw bedrijf gebeurt en houd je overzicht. Het is dan ook veel gemakkelijker om je aangifte in te vullen. En om het jou wat makkelijker te maken, zullen we hiervoor binnenkort een nieuwe brochure ontwikkelen die je helpt om de administratieve rompslomp wat te verlichten. 

Vraag # 3: AVG, wat moet ik hier als zzp’er mee?

Als zelfstandige verwerk je persoonsgegevens zoals data van klanten, maar ook die van opdrachtgevers en partners. Met verwerken wordt bedoeld: opslaan en gebruiken. Dit betekent dat ook jij, als zzp’er, met de nieuwe privacywet (AVG) te maken hebt. De AVG is al sinds mei 2016 van kracht, maar sinds 25 mei wordt hij echt gehandhaafd. Er is geen excuus om straks niet zorgvuldig met privacygegevens om te gaan. Er is al veel media-aandacht geweest en door alle informatie is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Veel zzp’ers vragen zich dan ook af:

  •        Waarom is er een nieuwe privacywet?
  •        Is de privacywet ook op mijn bedrijf van toepassing?
  •        Wat moet ik doen om te voldoen aan de nieuwe wet?
  •        Waarom zou ik voldoen aan de nieuwe privacywet?

De antwoorden op deze vragen lees je in onze brochure 'Alles over de AVG voor zzp’ers'.