FNV ZZP

Belastingdienst verwerkt burgerservicenummers in strijd met de wet

Laatste update: 5 oktober 2018

Belastingdienst verwerkt burgerservicenummers in strijd met de wet

De Belastingdienst heeft geen wettelijke basis om het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

De Belastingdienst moet de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk beëindigen. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen.

 

600.000 gevallen

'Uit onderzoek is gebleken dat jaarlijks 600.000 gevallen van identiteitsfraude plaatsvinden,' zegt Irene van Hest, bestuurder en beleidsadviseur bij FNV Zelfstandigen. 'Ruim 9% van die gevallen is gerelateerd aan het burgerservicenummer.'

'Die problemen blijven en moeten worden opgelost,' gaat Van Hest verder. 'Er moet worden onderzocht hóe de Belastingdienst op een voor alle partijen zo makkelijk mogelijke manier over kan gaan op een uniek btw-nummer, waarin geen BSN is verwerkt. Ook wij hebben de politiek al meerdere malen opgeroepen om in beweging te komen en een einde te maken aan de huidige praktijk van de verwerking van het BSN in het btw-nummer.’

Wat doet FNV Zelfstandigen?

FNV Zelfstandigen vindt het belangrijk dat de koppeling tussen het BSN en btw-nummer wordt losgelaten en aan alle zelfstandigen een uniek btw-nummer wordt toegekend. Nu blijkt dat de Belastingdienst haar huidige manier van werken als gevolg van het onderzoek van het AP moet aanpassen, gaat er hopelijk snel wat veranderen.

 

Over het BSN

 

Het BSN (burgerservicenummer) is een wettelijk identificatienummer om de communicatie tussen overheid en burgers te vergemakkelijken. Burgers kunnen met hun BSN bij elk loket van de overheid terecht. Het voordeel van een BSN is dat burgers hun persoonsgegevens niet bij elke overheidsorganisatie steeds opnieuw hoeven aan te leveren. Dit maakt het tegelijk kwetsbaar: als het BSN in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude. Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken. Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun BSN niet beschermen. Zij zijn verplicht hun BSN kenbaar te maken omdat het BSN een onderdeel vormt van hun btw-identificatienummer.

 

Download het Onderzoeksrapport van de Autoriteit Persoonsgegevens hier.