FNV ZZP

Meld je nu aan voor de € 5.600,- ZeZ-uitkering

Laatste update: 5 oktober 2018

Meld je nu aan voor de € 5.600,- ZeZ-uitkering

Goed nieuws voor de dames die aanspraak willen maken op een zwangerschapsuitkering, omdat ze tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen! Sinds 15 mei kun je de uitkering aanvragen. Dat heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten. Ook is besloten dat vanaf die datum de uitkering gedurende een periode van 4,5 maanden kan worden aangevraagd. Voor ruim 55 leden is de aanvraag al ingediend!

20.000 vrouwen komen in aanmerking

Door een wijziging in de Wet arbeid en zorg (Wazo) verviel in mei 2005 de zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen. In juni 2008 werd dit hersteld. Een aantal vrouwelijke zzp'ers dat in de tussenliggende periode een kind kreeg, maar geen uitkering, stapte naar de rechter. De vorige minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, besloot vorig jaar een compensatieregeling in het leven te roepen.

Vrouwelijke zzp'ers die in aanmerking komen kunnen zich tussen 15 mei en 1 oktober melden. Sociale Zaken schat dat zo'n twintigduizend vrouwen in aanmerking komen voor een bedrag van 5600 euro bruto. Het geld wordt tussen 1 januari 2019 en 1 april 2019 uitgekeerd.


Een ZeZ uitkering achteraf is mooi meegenomen

Ook Bettina Brouwer-De Blok (45) komt hiervoor in aanmerking. Bettina heeft twee dochters van 16 en 12. Tijdens de bevalling van haar eerste dochter kreeg ze een uitkering via haar werkgever bij wie ze toen een vaste baan had. Ze hoefde nergens over na te denken. ‘Bij de tweede heb ik me verdiept in de regels die op dat moment golden voor zwangere zzp’ers,’ vertelt ze.
‘Het bleek dat ik een uitkering kon aanvragen rond de bevallingsperiode. Maar het duurde wel twee jaar voordat ik zwanger werd en toen ik het eindelijk was, bleken de regels veranderd te zijn. M’n jongste dochter Sarah werd geboren op 9 november 2005, terwijl in augustus 2004 de uitkering voor zzp’ers was afgeschaft. Kreeg ik dus géén uitkering meer in de maanden rond m’n bevalling!’

Proces

‘Ik vond dat niet eerlijk en heb aan de bel getrokken bij de FNV. Die hebben in samenwerking met Vrouw en Recht en het Clara Wichmann Instituut de zaak opgepakt. Met een aantal andere dames die in hetzelfde schuitje zitten, zijn we toen een proces begonnen’.


Eindelijk gerechtigheid

‘Tuurlijk is het voor mezelf ook heel fijn als ik met terugwerkende kracht een uitkering krijg, maar het hogere doel was dat iedereen er aanspraak op kan maken’, zegt Bettina. ‘Ik houd van eerlijkheid en rechtvaardigheid. Het kan toch niet zo zijn dat in een land als Nederland, waar alles zo goed geregeld is, een aantal vrouwen als ondernemer zo in een gat valt.’

Wees er snel bij want de regeling is slechts vierenhalve maand van kracht. Aanvragen na 30 september 2018 worden door het UWV niet meer gehonoreerd.

Zelf aanvragen?

Je kunt zelf je uitkering van 5.600 euro (tot eind september 2018) aanvragen bij het UWV. Dat doe je met dit UWV-formulier. Print het, vul het in en stuur het op naar het UWV. Het adres vind je op het aanvraagformulier. Het formulier staat ook op de website van het UWV.