FNV ZZP

Zzp’er vermijd deze 3 social media valkuilen

Laatste update: 5 oktober 2018

Zzp’er vermijd deze 3 social media valkuilen

Iedereen doet tegenwoordig wel “iets” op social media. Of dit nu LinkedIn, Facebook, Twitter of Instagram is. Vaak is dat op persoonlijke titel, maar steeds vaker zien we ook dat zzp’ers social media willen inzetten voor zakelijke doeleinden. Men gaat dan vol enthousiasme en goede moed van start, om het na een maand of twee alweer op te geven. Gefrustreerd omdat het niets oplevert en bakken met tijd kost. Een typisch voorbeeld van: de juiste intentie, verkeerde uitvoering.

In dit blog geven we je drie bekende social media-valkuilen en vertellen wij je hoe je ze het beste kunt vermijden.

Valkuil #1 Beginnen zonder focus en mediastrategie

Weet goed wie je doelgroep is. Pas wanneer je weet voor wie je iets plaatst, kun je gaan nadenken over wat je wil plaatsen. Begin dus niet zonder strategie. Dat hoeft echt geen bijbel aan ideeën te zijn; puntsgewijs een plan van aanpak voldoet ook. Denk meer na over wat je doelen zijn en wat je ermee wilt bereiken.

-       Wil je meer bezoekers naar je webshop?

-       Is social media een extra kanaal voor je klantendienst?

-       Wil je meer naamsbekendheid?

-       Of ben je van plan om aan sales- of leadgeneratie te gaan doen?

Valkuil #2 Plaatsen om het plaatsen

Ga niet lukraak elke dag maar wat plaatsen. Bedenk vooraf wat je wil bereiken met de post. Wat moet je bijvoorbeeld doen om je achterban op Facebook tevreden te houden en ze te boeien? Je moet dingen posten die meerwaarde bieden, die je doelgroep interesseren en verder helpen. Probeer ze zo over te halen om verder te kijken naar de geplaatste post

Probeer je content luchtig en interessant te houden. Wissel regelmatig af; combineer bijvoorbeeld informatieve posts met kortingen, winacties en niet te vergeten: humor. En maak eens een video over jezelf, of over je winkel, stel je personeel voor, denk out-of-the-box.

Kortom, denk in kwaliteit in plaats van in aantallen.

Meer is niet automatisch beter. Soms kunnen 30 interessante volgers je meer opleveren dan 5.000 niet-geïnteresseerde volgers. Kwaliteit boven kwantiteit.

Valkuil  #3 Je geduld (te snel) verliezen

Heb (meer) geduld. Laat je niet frustreren en realiseer je dat het tijd kost om een relatie met een klant op te bouwen. Social media kan daarbij heel behulpzaam zijn, maar mensen moeten jou eerst wat beter leren kennen, voordat ze zaken met je willen doen.

Klanten werven via social media vraagt om geduld en doorzettingsvermogen.
Wist je bijvoorbeeld dat iemand eerst zeven keer iets van jou gehoord of gezien moeten hebben voordat ze overwegen zaken met je te doen?

Handig tips vind je in onze brochure

Hoe pak je het aan als je de klok weleens hebt horen luiden, maar niet goed weet hoe of wat? In onze brochure leggen we je het haarfijn uit en helpen we je een eindje op weg bij het vinden van nieuwe klanten via social media als Twitter, Facebook en LinkedIn.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan hier.

 undefined