FNV ZZP

Zzp’er gefeliciteerd! Jij hebt een droombaan

Laatste update: 5 oktober 2018

Zzp’er gefeliciteerd! Jij hebt een droombaan

Kijk, dat is nog eens goed om te horen: als zelfstandige ben jij een gelukkige werker. Gelukkiger sowieso dan iemand die werkt bij een baas. Dat blijkt uit een onderzoek onder zeker 1.000 zzp’ers en werknemers in loondienst.

Jij en je collega-zzp’ers zijn op alle fronten meer tevreden met je werk. Ben je fulltime zelfstandige dan geef je je werksituatie gemiddeld een 7,9. Bij mensen in dienst van een werkgever is dit een 7,4.

Blijer, trotser, minder stress

Jullie zijn vaker gelukkig met je werk (85% tegenover 71%) en trotser op het werk dat jullie doen (86% versus 73%). Daarbij heb je vaker dagelijks plezier (83% versus 74%) en ervaar je minder stress (28% contra 39%).

Terug naar loondienst? Never!

Je zou dus haast wel gek zijn om ooit weer terug te gaan naar een vast dienstverband. En dat vinden jullie ook: 81% acht het onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. Oké, je hebt als zzp’er minder vakantiedagen dan iemand met een baas, toch heb je een droombaan, zegt ruim 55%. De liefde voor het vak, de uitdaging en het beter kunnen combineren van werk en privé noemt ongeveer een kwart als (andere) redenen om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Vrijwillige zzp-schap is in trek

‘De geluiden rond zzp’ers waren in het verleden vaker negatief dan positief’, zegt Jochem Baars van Tellow, de online boekhoudtool die het onderzoek liet doen. ‘Dit terwijl zzp’ers juist trots zijn op hun leven als zelfstandige en het vrijwillige zzp-schap in trek is. Deze resultaten spreken voor zich.’