FNV ZZP

Zorgwekkend: steeds minder zzp'ers sluiten inkomensverzekering

Laatste update: 5 oktober 2018

Zorgwekkend: steeds minder zzp'ers verzekeren zich tegen arbeidsongeschiktheid

Zorgwekkend. Dat vinden wij ervan dat steeds minder zzp’ers een inkomensverzekering afsluiten. Zo heeft minder dan 1 op 5 zich verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dat gisteren bekend. ‘Nu lopen zelfstandigen te veel het risico dat ze in de bijstand belanden als hun inkomen wegvalt.’

Het aantal zzp’ers dat een inkomensverzekering afsluit, daalt de laatste jaren sterk. Was in 2011 nog 23% verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, in 2016 was dat nog maar 19%. Ook het deel dat een lijfrentepremie betaalt als pensioenvoorziening is in die periode geslonken: van 13,3% naar 10%.

‘Betaalbare verzekering kan alleen als iedereen meedoet’

‘Deze trend baart ons zorgen’, zegt Irene van Hest van FNV Zelfstandigen. ‘Een inkomensverzekering zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) zou voor iedereen betaalbaar en toegankelijk moeten zijn. Dit kan alleen als iedereen meedoet, ongeacht inkomen, opleiding of risico. Nu lopen zelfstandigen te veel het risico dat ze in de bijstand komen als hun inkomen wegvalt.’

In een rechtvaardige arbeidsmarkt krijg jij goede tarieven

FNV Zelfstandigen wil een rechtvaardige arbeidsmarkt voor álle werkenden. Maar veel opdrachtgevers zijn nog niet bereid om zzp’ers goede tarieven te betalen. En terwijl de winsten van bedrijven toenemen, dalen de inkomsten van zelfstandigen. Irene: ‘Er is te vaak concurrentie op arbeidskosten. Daardoor kunnen zelfstandigen onvoldoende rondkomen. Een rechtvaardige arbeidsmarkt voor alle werkenden zorgt ervoor dat je als zelfstandige goede tarieven betaald krijgt, zodat je je kunt verzekeren en pensioen kunt opbouwen.’