FNV ZZP

Feestje voor 6 dappere vrouwen

Laatste update: 5 oktober 2018

Feestje voor 6 dappere vrouwen

Ja, een feestje hadden ze wel verdiend, deze 6 vrouwen. Zij vochten ruim 12 jaar en fiksten het. Samen met ons regelden ze dat 20.000 zelfstandig werkende vrouwen alsnog aanspraak kunnen maken op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. We zetten hen afgelopen zondag in het zonnetje.

undefined

Zij gingen dapper de strijd aan toen midden jaren 2000 bleek dat zij en ontzettend veel andere vrouwelijke zelfstandigen geen zwangerschapsuitkering meer konden krijgen. Wij stapten met hen naar de rechter, samen met het Proefprocessenfonds Clara Wichmann. En met groot succes.

12 lange jaren, maar de minister ging om

Je ziet het op de foto, de kinderen waar het om gaat, zijn inmiddels al lang geen baby’s meer. Het gevecht duurde dan ook meer dan 12 jaar. 12 lange jaren van juridisch getouwtrek en rechtszaken. Maar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ging uiteindelijk vorig jaar wel om.

€ 5.600 cashen per persoon

Vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen mogen alsnog een beroep doen op een uitkering van zo’n € 5.600 per persoon. We lieten je onlangs al weten dat het UWV die zogeheten ZeZ-regeling nu ook officieel gaat uitvoeren.

Vraag je uitkering snel aan

De rechtszaken zijn afgerond, maar het werk is nog niet helemaal gedaan. De compensatieregeling is van kracht sinds 15 mei. Val jij onder de regeling dan heb je 4,5 maand de tijd om je uitkering aan te vragen. Je moet hem dus hebben aangevraagd vóór 1 oktober 2018.