FNV ZZP

Dames het is zo ver! Kom cashen!

Laatste update: 5 oktober 2018

Dames het is zo ver! Kom cashen!

€ 5.600,- compensatie voor 20.000 vrouwelijke ondernemers met kind.

Ongeveer 20.000 zelfstandig werkende vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 een kind kregen, kunnen alsnog een uitkering aanvragen bij het UWV voor de 16 weken rond de bevalling. De compensatie gaat ongeveer 5.600 euro bedragen. Dit bedrag komt overeen met de gemiddelde uitkering die bevallen zzp’ers in 2016 hebben gekregen.

Vrouwen die zijn bevallen vóór 7 mei kunnen óók alsnog een uitkering aanvragen op de reguliere wijze via het huidige formulier op de website van het UWV. Voor hen gelden de gewone regels, dus deze dames moeten inkomensgegevens aanleveren.

Hoe zat het ook alweer?

Tot 1 augustus 2004 konden zwangere zelfstandigen een zwangerschapsuitkering krijgen. Daarna is deze regeling geschrapt. Pas in juni 2008 werd een nieuwe voorziening opgenomen in de Wet Arbeid en Zorg, maar zonder terugwerkende kracht. Het afschaffen van de uitkering stuitte onmiddellijk op protest. Toen dat niets uithaalde, maakte in 2005 de FNV samen met het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en zeven FNV-leden een procedure aanhangig tegen de Staat om de afschaffing ongedaan te maken. 

Na een jarenlange juridische strijd, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) half oktober 2017 besloten dat vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, alsnog een beroep kunnen doen op een compensatie van zo'n 5.600 euro per persoon. Dit heeft toenmalig minister Asscher van SZW laten weten aan de Eerste en Tweede Kamer. Het UWV gaat de regeling nu officieel uitvoeren.


Zo vraag je je uitkering van € 5.600 aan

Je kunt zelf je uitkering van 5.600 euro aanvragen bij het UWV. Dat doe je met dit UWV-formulier. Print het, vul het in en stuur het op naar het UWV. Het adres vind je op het aanvraagformulier. Het formulier staat ook op de website van het UWV.