FNV ZZP

3 belangrijke misvattingen over de AVG

Laatste update: 5 oktober 2018

3 belangrijke misvattingen over de AVG

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is nu volop in het nieuws omdat deze eind mei van kracht wordt.

Voor degene die niet wekelijks onze blog lezen, nog even kort wat AVG is en wat dit voor zzp’ers betekent.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (in het Engels General Data Protection Regulation ook wel GDPR genoemd) is de nieuwe Europese privacywetgeving die op 25 mei 2018 ingaat. Daarmee vervangt de AVG de verouderde Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Belangrijk om te onthouden is dat de AVG geldt voor alle ondernemers.  En daar komt meteen al de eerste misvatting om de hoek kijken.

Misvatting #1: de AVG geldt niet voor zzp’ers

De AVG geldt voor alle organisaties die persoonlijke data verwerken. Ook jij als zzp’er verwerkt deze gegevens. Je hebt immers gegevens van je klanten, zoals hun e-mailadres, die je wellicht gebruikt om een aanbod te doen of om maandelijks een nieuwsbrief te sturen.

Misvatting # 2: de regels voor het sturen van e-mails gelden niet voor zzp’ers

Ook jij bent verplicht om een opt-in te vragen voor commerciële, charitatieve en ideële e-mails. Concreet betekent dit dat je wel iemand iets mag mailen als hij daar specifiek om heeft gevraagd (bijvoorbeeld een offerte), maar je mag niet meer iemand zomaar een nieuwsbrief sturen. De ontvangende partij zal jou eerst toestemming hiervoor moeten geven. Dit is ter bescherming van de ontvangers zodat ze niet gespamd worden.

Misvatting # 3: Het lukt me nooit om mijn bedrijf voor 25 mei AVG-proof te maken

Dat valt reuze mee. Een gemiddelde zzp’er hoeft helemaal niet zoveel aan te passen om aan de regels te voldoen. Veel van de veranderingen kunnen relatief eenvoudig en zelfs (zonder tussenkomst van dure adviseurs) worden gewijzigd. Ben je lid van FNV Zelfstandigen dan kun je onze AVG-proof documenten downloaden.

Wij helpen je graag op weg om AVG-proof te worden!

Met de AVG wordt de gegevensverwerking van klantdata flink aan banden gelegd. Om je wegwijs te maken in de wereld van AVG hebben we twee documenten opgesteld voor zzp’ers. Een brochure waarin alles staat wat je moet weten over de AVG. Plus een handige checklist waarmee je kunt checken of je voldoet aan de AVG.

undefined  undefined