FNV ZZP

Zzp’er heeft nog maar weinig weet van de AVG

Laatste update: 5 oktober 2018

Zzp’er heeft nog maar weinig weet van de AVG

De AVG geldt voor alle ondernemers, dus ook voor zzp’ers. Het is daarom erg verontrustend dat uit onderzoek van ZP Facts blijkt, dat twee derde van de zelfstandigen nog nauwelijks bekend is met de AVG en twee derde geen weet heeft van de gevolgen.

In een eerder artikel over de AVG, de nieuwe Europese privacywetgeving die vanaf 25 mei van kracht is, schreven we al dat je ook als zelfstandig ondernemer hiermee aan de bak moet. 

AVG en de gevolgen voor zelfstandigen

Misschien denk je als zzp’er dat de nieuwe privacywetgeving alleen voor grote bedrijven gevolgen heeft. Dat is niet juist! Iedereen die met privacygevoelige gegevens werkt, moet zich aan de regels van de AVG houden. En ja, de AVG heeft wel degelijk grote gevolgen, ook voor zelfstandigen.

Een voorbeeld: als bij een organisatie een datalek ontstaat, kan dit in het meest nadelige geval leiden tot boetes van maximaal 20 miljoen euro of 4% van de totale jaaromzet. Word jij als zzp’er ingehuurd en blijk je verantwoordelijk voor dit datalek te zijn, dan kan je opdrachtgever je daarvoor aansprakelijk stellen. Dat kan heel grote financiële gevolgen hebben.

AVG en datalekken: vermijd openbare wifi-netwerken

Onder de AVG geldt ook de meldplicht voor datalekken en de verplichting om de nodige maatregelen te treffen om datalekken te voorkomen. En dit is van toepassing op zowel je eigen klantengegevens, als op de data die je verzamelt bij de uitvoering van een opdracht. En een lek ontstaat sneller dan je denkt.

Zelfstandigen maken namelijk vaak gebruik van openbare wifi-netwerken. Helaas zijn deze vaak slecht beveiligd en kunnen hackers eenvoudig bij gegevens komen. Volgens cyber security expert Dutch Sec kan een hacker eenvoudig zijn eigen gratis Wi-Fi-netwerk opzetten, het naar het café vernoemen waar jij zit te werken en zo 1,2,3 toegang krijgen tot jouw laptop.

Dit risico kun je vermijden door gebruik te maken van je hotspot op je mobiele telefoon. Wil je toch op een openbaar wifi-netwerk inloggen, maak dan gebruik van een VPN-verbinding. VPN’s beveiligen en coderen de communicatie tussen de computer en het internet. Dit maakt het bijna onmogelijk voor hackers om jouw verbinding te bespioneren, aldus Dutch Sec.

Stoomcursus AVG voor zzp’ers

We geven het ruiterlijk toe: de AVG is pittige materie, maar je moet er toch echt weet van hebben. Het begint met bewustwording, jezelf ervan overtuigen dat je aan de slag moet. Zie het maar als een lenteschoonmaak voor je administratie. Flink de bezem erdoor en alle data op de plek daar waar het hoort en weggooien wat je niet gebruikt. Dat creëert niet alleen rust in je hoofd maar ook in het hoofd van je klanten. Je kunt immers aantonen dat je AVG-proof werkt.

Om de transitie naar AVG-compliance vlotter te laten verlopen, hebben we speciaal voor zelfstandigen een handzame brochure samengesteld met alle ins en outs van de AVG zodat jij in ieder geval op tijd en goed bent voorbereid.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan hier.


undefined