FNV ZZP

Sectoraal maatwerk oplossing voor zzp-knelpunten op arbeidsmarkt

Laatste update: 5 oktober 2018

Sectoraal maatwerk oplossing voor zzp-knelpunten op arbeidsmarkt

Sectoraal maatwerk kan de oplossing zijn om de zzp-knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dat schrijft FNV Zelfstandigen in een brief aan minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Snel (Financiën), in aanloop naar de hoofdlijnenbrief die de minister voor de zomer aan de Tweede Kamer heeft beloofd.

Maatregelen die de overheid zelf voorstelt om de zogenaamde onderkant af te bakenen, zijn volgens Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen niet werkbaar. ‘De overheid gaat er vanuit dat zelfstandigen allemaal op basis van een uurtarief werken, maar in de praktijk is dit eerder niet dan wel het geval. De stukadoor rekent per meter, de journalist per woord, de therapeut per behandeling. Daarom zien wij in sectoraal maatwerk een oplossing, in samenspraak met sociale partners, zelfstandigen én opdrachtgevers.’

Klusjeseconomie

Vooral in de opkomende platformeconomie worden veel zelfstandigen ingezet om allerlei losse klusjes te doen, die voorheen door mensen met een dienstverband werden uitgevoerd. Van Noort: ‘Bij platforms als Uber zijn er taxichauffeurs die soms 60 uur per week moeten werken en daarmee niet eens het minimumloon verdienen. En dan heb ik het nog niet eens over verzekeringen en pensioen, want daarvoor hebben de chauffeurs al helemaal geen geld.’

Handhaving

De FNV wil dat de overheid een integraal beleid gaat voeren om de arbeidsmarkt voor zelfstandigen gezond te maken. Daar hoort ook een voor iedereen betaalbare en toegankelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering bij en de mogelijkheid om voor een goed pensioen te sparen.

‘Gelukkig zet het kabinet het voornemen door om de balans op de arbeidsmarkt te herstellen. Opdrachtgever én zzp’er zijn beiden verantwoordelijk voor hun werkwijze, niet alleen de zelfstandige. Nu is het nog zaak dat de Belastingdienst weer gaat handhaven. Want zolang er niet wordt gehandhaafd, blijven opdrachtgevers op hun handen zitten’, aldus Van Noort.

Vervanging Wet DBA

De hoofdlijnenbrief gaat over de vervanging van de Wet DBA. Een wet die voor veel onrust zorgt maar in feite alleen speelt voor een klein deel van de zelfstandigen, namelijk die zelfstandigen die werken in bedrijven en daar hetzelfde werk doen als werknemers. Dus niet voor een klussenbedrijf dat een badkamer verbouwt of een kapster die thuis komt kappen.

> Lees onze brief aan minister Koolmees (pdf)