FNV ZZP

Compensatieregeling ZEZ: vanaf 15 mei aan te vragen bij UWV

Laatste update: 5 oktober 2018

Compensatieregeling ZEZ: vanaf 15 mei aan te vragen bij UWV

Ben je een vrouwelijk zelfstandige en bevallen op of na 7 mei 2005 en voor 4 juni 2008? Dan kun je vanaf 15 mei 2018 de compensatie ZEZ (Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen) van €5.600 aanvragen bij het UWV. Je hebt 4,5 maand de tijd om de aanvraag te versturen, tot 1 oktober 2018. Het geld wordt vanaf 1 januari 2019 uitgekeerd.

Vraag de uitkering snel en simpel aan

Vanaf 15 mei kun je (tot en met eind september 2018) de aanvraag voor de zwangerschapsuitkering doen. Het formulier voor de aanvraag kun je downloaden via de website van het UWV.

 

Waarom wordt de compensatie pas vanaf 1 januari 2019 uitgekeerd?

Het UWV controleert of je recht hebt op de compensatie. Als dat zo is, kun je de uitkering vanaf 1 januari 2019 op je rekening verwachten. Waarom pas in 2019? De compensatie telt mee voor je (gezins-)inkomsten. Dit kan gevolgen hebben voor toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag. De Belastingdienst wil terugvorderingen voorkomen. Daarom betaalt het UWV de compensatie in het nieuwe belastingjaar uit. Je kunt dan op tijd deze extra inkomsten aan de Belastingdienst doorgeven.