FNV ZZP

Top drie vragen op de KvK Startersdag 2018

Laatste update: 5 oktober 2018

Top drie vragen op de KvK Startersdag 2018

Op zaterdag 10 maart ging de eerste Startersdag 2018 van de Kamer van Koophandel (KvK), weer van start. Ditmaal vond deze plaats in Amsterdam, Breda en Arnhem. FNV Zelfstandigen was natuurlijk ook weer van de partij en mocht honderden bezoekers op de stands begroeten.

Op deze editie waren er opvallend veel vragen over klantenwerving en hoe te starten als zelfstandige. Deze vragen, en natuurlijk de bijbehorende antwoorden, hebben we in dit blogartikel voor je gebundeld.

Vraag #1 Hoe start je als zzp’er?

In vrijwel elke branche kun je aan de slag als zzp’er. Maar waar begin je eigenlijk? Er zijn veel zaken die je moet regelen en waarschijnlijk zit je ook vol met vragen. Om je tijd te besparen, zodat je zelf niet het wiel hoeft uit te vinden, hebben we het stappenplan voor de startende zzp’er voor je samengesteld. Dit plan helpt je in zes stappen op weg naar een goed voorbereid zelfstandig bestaan.

Vraag #2 Hoe start je een bedrijf vanuit een WW-situatie?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je in de WW zit en vanuit die situatie graag aan de slag wil als zzp’er. Dit wordt vanuit de overheid gestimuleerd, maar er zijn regels waar je je aan moet houden. Ons advies is om eerst in gesprek te gaan met je UWV-coach. Als je groen licht hebt gekregen, dan zijn er in principe drie manieren om je eigen bedrijf te starten vanuit de WW:

  1. Een eigen bedrijf beginnen met een startperiode
  2. Een eigen bedrijf beginnen zonder startperiode, met behoud van de WW-uitkering
  3. Een eigen bedrijf starten zonder behoud van WW

Welke manier het beste bij jouw persoonlijke situatie past, kun je bespreken met je UWV-coach of lezen in onze brochure Starten vanuit de WW.

Vraag #3 Hoe vind je nieuwe klanten en hoe vinden klanten mij?

Natuurlijk ben je goed in wat je doet, dat is immers de reden dat je voor jezelf bent begonnen. Maar klanten werven en opdrachten binnenhalen is een ander verhaal. Naast je eigen werk heb je ook de taak van een salesmanager. En dat is knap lastig als verkopen niet je ding is. Want wat is de beste aanpak om succesvol (nieuwe) klanten te werven? Hiervoor zijn we te rade gegaan bij 5 succesvolle zzp’ers. De 5 beste tips hebben we hier voor je op een rij gezet, of download onze brochure Succesvol klanten werven voor ZZP’ers.

Speciaal aanbod

Op de startersdag konden aspirant-zzp’ers profiteren van een tijdelijk aanbod om voor 25 euro vier maanden lid te worden van FNV Zelfstandigen. We hebben al veel nieuwe leden mogen verwelkomen. Profiteer ook van de voordelen die het lidmaatschap jou geeft en meld je aan.

 

Word lid