FNV ZZP

€ 5.600 compensatie voor vrouwelijke zzp'ers kan vanaf 15 mei worden aangevraagd

Laatste update: 5 oktober 2018

€ 5.600 compensatie voor vrouwelijke zzp'ers kan vanaf 15 mei worden aangevraagd

Nieuws voor de dames die aanspraak willen maken op een zwangerschapsuitkering omdat ze tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen! Vanaf 15 mei kan de uitkering worden aangevraagd. Dat heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten. Ook is besloten dat vanaf die datum de uitkering gedurende een periode van 4,5 maanden kan worden aangevraagd.

Verder maakte het ministerie bekend dat het geld vanaf januari 2019 wordt uitgekeerd. Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, en als eerste horen welke documenten er nodig zijn voor de aanvraag? Houd dan onze website in de gaten.

Over de regeling

Na een jarenlange juridische strijd van de FNV, Vrouw en Recht en Clara Wichmann, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) half oktober besloten dat vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, alsnog een beroep kunnen doen op een compensatie van zo'n 5.600 euro per persoon.

Tot 2004 hadden zwangere zelfstandigen in Nederland recht op een zwangerschapsregeling (de WAZ). Het vervallen van die regeling leidde tot veel kritiek. In 2008 werd opnieuw een vorm van compensatie in het leven geroepen: de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ). Die gold echter niet met terugwerkende kracht. 


Lees hier meer achtergrond.

Vanaf 15 mei kun je de aanvraag voor de zwangerschapsuitkering doen. Het formulier voor de aanvraag kun je (tot eind september 2018) downloaden via de website van het UWV.