FNV ZZP

Handhaving Wet DBA verder opgeschort

Laatste update: 5 oktober 2018

Handhaving Wet DBA opnieuw uitgesteld

De handhaving van de Wet DBA wordt tot 1 januari 2020 uitgesteld. Er worden geen boetes opgelegd, als achteraf blijkt dat er sprake is van loondienst. Kwaadwillende werkgevers worden nog steeds aangepakt.

De Wet DBA moest zorgen voor meer duidelijkheid over schijnzelfstandigheid, maar er ontstond veel onrust en kritiek. Opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor zelfstandigen minder vaak ingehuurd werden. Het kabinet wil in 2020 deze wet vervangen door een nieuwe wet, die volgens het kabinet beter past bij de huidige praktijk van opdrachtgevers en opdrachtnemers.

Deliveroo

De FNV is al heel lang vóór het aanpakken van misstanden en voert acties tegen bedrijven waarbij opzet in het spel is. Een voorbeeld zijn de acties tegen de maaltijdbezorger Deliveroo. De medewerkers zijn boos, omdat zij alleen nog maar als zelfstandigen mogen blijven werken. Bovendien vinden wij dat het onderscheid tussen een werknemer en een zelfstandige moet blijven.

Geen boetes en naheffingen

Door het uitstel krijgen zelfstandigen en opdrachtgevers tot 1 juli 2020 geen boetes en naheffingen als er achteraf sprake is van loondienst. Wel wordt vanaf 1 juli 2018 de handhaving uitgebreid naar álle kwaadwillenden, niet meer alleen de ernstige.