FNV ZZP

FNV blij met SER-advies voor betaald ouderschapsverlof

Laatste update: 5 oktober 2018

FNV blij met SER-advies voor betaald ouderschapsverlof

De FNV is blij met de stap die de SER heeft gezet in het advies aan minister Koolmees voor betaald ouderschapsverlof. De SER pleit in eerste instantie voor 6 weken betaald verlof in het eerste levensjaar van het kind voor beide ouders. Op de langere termijn vindt de FNV het wenselijk dat de duur van het verlof wordt uitgebreid.

Het SER-advies bepleit ook dat ouders die minder verdienen makkelijker gebruik kunnen maken van verlofregelingen; het adviesorgaan stelt een basisniveau van doorbetaling voor van ouderschapsverlof.

Zes weken voor vader en zes weken voor moeder

Wij zijn blij met een ruimer verlof voor ouders. Zes weken betaald verlof voor beide ouders is voor Nederlandse begrippen een grote stap in de goede richting. Dit advies past in een groter geheel aan maatregelen die nodig zijn om de zorg voor kinderen en werk goed te kunnen combineren. 

Ook voor Zelfstandigen

Daarnaast adviseert de SER voor financiering vanuit de algemene middelen. Dat maakt het mogelijk om te kijken of het betaalde ouderschapsverlof niet alleen voor werknemers, maar ook voor zzp'ers beschikbaar wordt.

FNV Ledenparlementslid An-Akh Zaldoc: ‘Indien dit SER advies door het kabinet wordt overgenomen zal er, als het gaat om ouderschapsverlof, géén onderscheid meer zijn tussen werknemers en zelfstandigen. Dit is in mijn ogen erg belangrijk zodat de zelfstandigen niet een soort 2e-rangs werkende zijn in Nederland. Dit soort maatregelingen moeten in mijn optiek vanaf het begin passend gemaakt worden voor alle werkenden, dus ook zelfstandigen. De FNV is er in deze duidelijk ook voor de zelfstandigen!’

> Bekijk het persbericht van de SER