Belastingtip: wat zijn de belangrijkste fiscale wijzigingen
We leven in een dynamische onzekere wereld. En zeker voor zelfstandigen zijn het boeiende tijden. Maar er wordt ook wel eens gezegd dat er toch wel minstens 2 zekerheden zijn in het leven. We gaan allemaal een keer dood en we moeten belasting betalen!
Tja, belastingen, leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker. Het is weer die tijd van het jaar dat we daar aandacht aan moeten besteden. Er zijn twee mogelijkheden. Of je pakt het zo snel mogelijk op tijdens de koude winterdagen en dan heb je de rest van het jaar er geen omkijken meer na als je lekker in de zon zit. Of je vraagt uitstel en moet je er later dit jaar toch in gaan duiken. In beide gevallen kun je jezelf veel zoek werk besparen en helpen wij jou om direct de belangrijkste wijzigingen te ontdekken ten opzichte van 2017.
Wijziging 1: aftrek werkruimte
De aftrek van huur, energiekosten en inrichting in de huurwoning vervalt
wanneer het een niet-zelfstandige werkruimte betreft.
Een werkruimte is zelfstandig als deze duidelijk is te onderscheiden door uiterlijke kenmerken. Bijvoorbeeld door:
- een eigen opgang of ingang
- andere voorzieningen in de werkruimte, zoals eigen sanitair (toilet en watervoorziening)
De werkruimte zou je ook als zodanig kunnen verhuren aan bijvoorbeeld een onbekende.
Wijziging 2: meer aftrek zaken diners
Een goede deal begint vaak met een goede relatie. Onder het motto eten verbroedert zijn zakelijke lunches en diners gedeeltelijk aftrekbaar. En in 2017 is dat percentage zelfs gestegen van 73,5% naar 80%! Het betreft lunches en diners representatiekosten en ook oriëntatiekosten.
Dus combineer het nuttige met het aangename en ga lekker uit eten!
Wijziging 3: meer rendement in box 3
Heb je vermogen zoals spaargeld of beleggingen of een tweede woning dan valt dit vermogen in box 3.
Het fictieve rendement van 4% voor box 3 verandert.
- Eerst geldt er een vrijstelling van 25.000,- per persoon.
- Van 25.001 tot 100.000,- geldt een percentage van 2,87%.
- Van 100.000,- tot € 1.000.000,- geldt een percentage van 4,6%.
- Daarboven geldt een percentage van 5,39%.
De belastingdienst gaat ervan uit dat je meer rendement op jouw vermogen behaalt naarmate je meer vermogen hebt. Ook gaan zij ervan uit dat je bij een hoger vermogen meer belegt dan spaart. Bij iedere volgende schijf gebruiken zij daarom een hoger percentage om het rendement over jouw vermogen te berekenen.
Heb je een fiscale partner? Dan mag je het gezamenlijke vermogen verdelen op de manier die voor jullie beiden het voordeligst is.
Wijziging 4: meer vermogen in box 3
Goed om al vast te weten. Vanaf 1 januari 2018 wordt het heffingsvrij vermogen in box 3 verhoogd naar € 30.000,- per belastingplichtige. Doe er je voordeel mee!
Je kunt natuurlijk ook hieronder de complete handleiding aangifte inkomstenbelasting 2017 voor zelfstandigen zonder personeel downloaden.
We wensen je heel veel succes met het doen van je aangifte dit jaar!