FNV ZZP

5 Tips om succesvol klanten te werven voor zzp’ers

Laatste update: 5 oktober 2018

5 Tips om succesvol klanten te werven voor zzp’ers

Natuurlijk ben je goed in wat je doet, dat is ook de reden dat je voor jezelf bent begonnen. Maar klanten werven en opdrachten binnenhalen is andere koek. Naast je eigen job heb je ook de taak van een salesmanager. En dat is best lastig als verkopen niet in je bloed zit. Want wat is de beste aanpak om succesvol (nieuwe) klanten te werven? Voor dit blogartikel zijn we te rade gegaan bij 5 succesvolle zelfstandigen.

De 5 beste tips hebben we hier voor je op een rij gezet:

1. Koester je huidige klanten

Wist je dat het werven van een nieuwe klant gemiddeld 7 keer zoveel tijd en geld kost als het onderhouden van een bestaande klant? Het loont dus om je bestaande klanten tevreden te houden, ook al is er nu even geen vervolgopdracht. Blijf met hen in contact en vraag regelmatig of je nog ergens mee van dienst kunt zijn. Met tevreden klanten heb je de ‘gunfactor’ al voor. En in veel gevallen zullen deze ambassadeurs je een vervolgopdracht geven, of in ieder geval open staan om je aan te bevelen bij anderen.

2. Investeer in de elevatorpitch

Veel zelfstandigen vinden het lastig en soms ook vervelend om zich te presenteren aan nieuwe klanten. De truc is om de volgende 2 onderdelen op een originele manier onder woorden te brengen:

  • Voor wie zijn jouw diensten of producten bedoeld?
  • Voor welk probleem, waarmee jouw klant worstelt, bied jij een oplossing?

Deze elementen verwerk je in een korte presentatie van maximaal 5 minuten. Deze presentatie wordt ook wel elevatorpitch genoemd.

3. Doe mee aan Kamer van Koophandel activiteiten

De Kamer van Koophandel organiseert regelmatig activiteiten voor en door ondernemers. Houd het in de gaten en presenteer je bijvoorbeeld op de Startersdag van de KvK, met bijvoorbeeld een boekhoudprogramma voor zzp’ers dat je als ict’er zelf hebt ontworpen. Op zo’n dag kom je in contact met een heel specifieke doelgroep en als je het goed aanpakt, zorg je ervoor dat je namen en mailadressen van je potentiële klanten verzamelt.

4. Doe een speciaal aanbod

Mensen, Nederlanders in het bijzonder, zijn dol op aanbiedingen. Overweeg of je een coupon kunt maken die je ergens neerlegt en waarmee nieuwe klanten een korting krijgen wanneer ze voor het eerst bij jou kopen of afnemen. Als schoonheidsspecialiste kun je bijvoorbeeld een stapeltje coupons met korting op een acnebehandeling bij de huisarts leggen. Wees creatief in waar je je coupons aanbiedt. Natuurlijk leg je geen coupon voor korting op mest-varkensvlees neer bij de biologische winkel, maar denk wat breder dan je in eerste instantie zou doen.

5. Blijf werven, ook tijdens de opdracht

Klanten zijn je bestaansrecht en het blijven werven van klanten is een continue bezigheid. Door te werken met een klantensysteem, kun je je contacten in kaart brengen en updaten. Dit heeft als voordeel dat je op een later moment, als de opdrachten uitblijven, eenvoudig kunt teruggrijpen op klanten of prospects die interesse hebben getoond in je dienstverlening of producten. Bedenk dus niet pas aan het eind van een opdracht wat een volgende opdracht kan zijn, maar werk voortdurend aan de werven van nieuwe klanten.

Wil je meer tips ontvangen? Download dan onze brochure ‘Succesvol klanten werven voor zzp’ers’.

 

New Call-to-action