FNV ZZP

5 anti- stress tips voor de Belastingaangifte voor zzp’ers

Laatste update: 5 oktober 2018

5 anti- stress tips voor de Belastingaangifte voor zzp’ers

Of je het nu voor het eerst doet, of dat het een jaarlijks terugkerend event is, de meeste van ons krijgen bij de gedachte alleen al hartkloppingen: de Belastingaangifte! Vaak wordt deze vervelende klus dan ook met een hele grote schep op de lange baan geschoven. Maar helaas komt er voor iedereen een punt waarop je er toch echt aan moet geloven. En om ervoor te zorgen dat de aangifte dit jaar minder stressvol verloopt, hebben we alvast aantal anti-stress tips voor je op een rijtje gezet.

Daarnaast kun je hieronder onze handige Belastingspecial voor zzp’ers downloaden.

Tip 1: Vraag direct uitstel aan

Je moet voor 1 mei 2018 aangifte doen. Als je weet dat dit niet gaat lukken, vraag dan direct uitstel aan. Doe je dit niet en verzuim je aangifte te doen, of doe je deze te laat, dan riskeer je een boete. Je kunt uitstel aanvragen tot de datum dat de aangifte bij de Belastingdienst binnen moet zijn. In je aangiftebrief staat wanneer dat is. Dat kan heel eenvoudig door middel van een telefoontje naar 0800-0543. Je krijgt dan uitstel tot 1 september 2018.

Tip 2: Overweeg: zelf doen of laten doen

Wellicht heb je gelijk tip 1 in praktijk gebracht. De druk is dan voorlopig van de ketel! De volgende stap is om te overwegen of je de Belastingaangifte zelf gaat doen of wellicht uitbesteedt aan een accountant of boekhouder. Bij het doen van belastingaangifte zijn er voor zelfstandigen verschillende regelingen om belastingvoordeel te krijgen. Let op: niet iedereen is hiervan op de hoogte, dus een expert kan je hierbij zeker van dienst zijn! Bovendien kost het bijhouden van je administratie en het doen van aangifte tijd, en is een fout snel gemaakt. Wil je het liever zelf doen, doe dan je voordeel met onze speciale Belastingspecial voor zzp’ers.

 

Tip 3: Maak een planning

Of je nu zelf je aangifte doet, of dat je het uitbesteedt, een goede voorbereiding is het halve werk. Een goede planning helpt daarbij. Noteer op welke datum je aangifte gaat doen en reken vanuit daar terug. Bepaal welke gegevens en documenten wanneer nodig zijn. Denk daarbij aan een sluitende rittenadministratie en een nauwkeurig bijgewerkte urenregistratie.

Tip 4: Verdiep je in de aftrekposten

Bespaar belasting door ervoor te zorgen dat je de aftrekposten niet vergeet. Voor de zzp’er bestaan er namelijk een aantal handige fiscale voordelen. Door gebruik te maken van deze aftrekposten betaal je minder belasting over het door jou verdiende geld en houd je dus meer over. De bekendste zijn de Startersaftrek en de Zelfstandigenaftrek, waarop we in een volgend blogartikel dieper in zullen gaan.

Tip 5: Download de Belastingspecial voor zzp’ers

Ben je ondernemer, dan betekent dat, dat je verplicht bent om aangifte inkomstenbelasting te doen. Voor de meeste zzp’ers is de aangifte inkomstenbelasting erg complex. Kennis van de belastingregels is van groot belang voor de juiste samenstelling van de aangifte en om maximaal te profiteren van de fiscale voordelen. Om je hierbij een handje te helpen hebben we een speciale Belastingspecial voor zelfstandigen samengesteld die je hier gratis kunt downloaden:


Hulp bij aangifte inkomstenbelasting voor ZZP'ers