FNV ZZP

Hoe werf je als zelfstandige offline klanten?

Laatste update: 5 oktober 2018

Hoe werf je als zelfstandige offline klanten?

Als zelfstandige wil je je vooral bezighouden met je opdrachten. De zoektocht naar nieuwe klanten kan dan als een extra job aanvoelen. Maar vergeet niet dat je als zelfstandige al meerdere petten op hebt. Je doet immers zelf je administratie, vaak ook zelf je boekhouding. En eveneens ben je verantwoordelijk voor marketing en sales.

Dat veel zzp’ers dit lastig vinden, blijkt ook uit de vele vragen over klantenwerving die we dagelijks binnenkrijgen. In ons vorige blog hebben we tips gegeven hoe je online klanten kunt werven. In dit artikel gaan we verder in op offline klantenwerving.

Waarom offline klanten werven?

We zijn toch met z’n allen vooral online? Waarom zouden we dan nog op de ouderwetse manier offline klanten werven? Het simpele antwoord is: omdat dit nog steeds goed werkt. Mensen doen tenslotte zaken met mensen en de uiteindelijk deal wordt toch vaak face to face gesloten.

Werk aan je netwerk

Netwerken betekent contacten leggen en onderhouden met potentiële klanten. Dat kan op speciale netwerkbijeenkomsten, businessclubs, workshop, congressen en seminars. Maar jouw klanten hoeven niet per se vanuit een zakelijke kring te komen. Het kan ook zo zijn dat je op een verjaardag van een vriend een potentiële klant tegenkomt die onbewust op zoek is naar jouw diensten? Maar of het nu om een zakelijk- of privécontact gaat, belangrijk is dat je je elevatorpitch klaar hebt!

Besteed tijd aan je elevatorpitch

De definitie van een succesvolle elevator pitch is dat je in maximaal vijf zinnen kunt uitleggen wie je bent, wat je doet en wat je voor de ander kunt betekenen. Als zelfstandig ondernemer is het slim om een goede 'elevator pitch' paraat te hebben, zodat je deze kunt inzetten bij belangrijke situaties, zoals bij het netwerken en klantenwerving. Doe dit ook met verve, want wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij een kennismaking een eerste indruk al binnen enkele seconden wordt gevormd. Daarna blijkt deze mening moeilijk te veranderen. Met die gedachte in je achterhoofd wil je dus direct goed overkomen bij potentiële klanten en opdrachtgevers.

Werf samen voor grotere opdrachten

Als zelfstandige werk je vaak in je eentje. Soms is het verstandig om samen te werken met andere zzp’ers. Door samen te werken kun je namelijk een grotere opdracht aannemen, risico’s spreiden en kosten delen. Het biedt ook een kans om taken te verdelen, je te specialiseren en te leren door het uitwisselen van netwerk en kennis.

Bij een samenwerking is het essentieel om de afspraken die je maakt duidelijk op papier te zetten. Wat gebeurt er als een partner wegvalt of als jullie ruzie krijgen? Hoe gaan jullie investeringen, kosten en de winst verdelen? Is de samenwerking exclusief, of mogen jullie ook individuele opdrachten aannemen? Wie mag wat beslissen? Leg al dit soort afspraken vast in een contract om problemen te voorkomen.

Succesvol klanten werven voor zzp’ers

Een goede zelfstandig ondernemer kijkt altijd vooruit. Ook al heb je op dit moment voldoende werk, de situatie kan over drie maanden anders zijn. Nieuwe klanten vinden en bestaande opdrachtgevers behouden is dus een dagelijkse taak.

Wil je meer weten hoe je als zelfstandige succesvol kunt acquireren? Lees dan onze brochure en checklist.

undefined

 

Webredactie

Laat een reactie achter
Verzend mijn bericht