FNV ZZP

Starten als zelfstandige naast een vaste baan. Waar moet je op letten?

Laatste update: 20 december 2017

Starten als zelfstandige naast een vaste baan. Waar moet je op letten?

Twee dagen in de week aan de slag voor je baas en de rest van de week eigen baas? Steeds meer mensen starten naast hun baan in loondienst een eigen bedrijf. Dit blijkt ook uit het nieuwste CBS-onderzoek 'Werkzaam als zzp'er en als werknemer'. En dat is begrijpelijk, want je hebt een vast basisinkomen en daarnaast kun je rustig je eigen bedrijf opbouwen. Parttime ondernemen naast je baan lijkt dan ook een ideale situatie.

Wat ons betreft zijn er eerst 5 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je combi-zzp'er wordt.

1. Heb je toestemming gevraagd aan je werkgever?

Overleg altijd met je werkgever voor je voor jezelf aan de slag gaat. Check je arbeidscontract op de aanwezigheid van een concurrentiebeding en de voorwaarden ervan. Algemeen gezien mag je niet concurreren met je werkgever. Werk je bijvoorbeeld in een kapsalon, dan mag je deze klanten niet benaderen om bij jou thuis in de avonduren geknipt te worden. Wees altijd open en transparant. Wie weet kan je werkgever je ook op weg helpen met zijn netwerk.

2. Wees je voldoende bewust van de impact?

Het lijkt een ideale combinatie: parttime ondernemen naast een baan. En voor velen is dat ook zo, maar je moet het wel kunnen. Daarmee bedoelen we dat je bestand moet zijn tegen 2 partijen die tegelijkertijd iets van je willen. Je werkgever verwacht dat jij je job doet, waarvoor hij jou in dienst heeft genomen, maar je klanten verwachten ook jouw volle inzet. Je moet jezelf afvragen of je dit kunt combineren.

3. Ben je op de hoogte van de fiscale gevolgen?

Als je een bedrijf begint, krijg je te maken met inkomstenbelasting en btw en heb je recht op aftrekposten. Een belangrijke aftrekpost is de Zelfstandigenaftrek (in 2017 is dat € 7.280) waarop je recht hebt als je kunt aantonen dat je minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt. Laat je goed informeren wat de fiscale impact is van je bedrijf.

4. Heb je nagedacht over een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Als je voor een groot deel afhankelijk bent van je basisinkomen uit loondienst, overweeg dan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zeker als je een bedrijf runt waarbij je een verhoogde kans hebt op ongelukken of lichamelijk ongemak, zoals een schildersbedrijf of klusbedrijf. Besef daarnaast ook dat de verzekeringsmaatschappij onderscheid maakt tussen privé en bedrijf. Maak je als ondernemer schade, dan keert je WA-verzekering niet uit.

5. Heb je een (model)contract?

Eén van de dingen waar je als zelfstandig ondernemer mee te maken krijgt, is het contract. Succesvol ondernemen kan alleen als je de zaken vooraf goed regelt, ook juridisch. Een goed opgesteld contract beschermt je bedrijfsbelang, vooral in het geval van een meningsverschil met een klant of leverancier.
Bekijk onze voorbeelden van modelcontracten

Ga goed voorbereid van start

Het belangrijkste advies dat we hier eigenlijk kunnen geven, is om weldoordacht van start te gaan. Laat je vooraf goed adviseren en volg een vast stappenplan. Om je hierbij op weg te helpen, hebben we een handig 6-stappenplan voor de startende zzp‘er opgesteld dat je hieronder gratis kunt downloaden.

undefined

Webredactie

Laat een reactie achter
Verzend mijn bericht