FNV ZZP

Dit zijn de 3 meest gestelde vragen over starten vanuit de WW

Laatste update: 11 december 2017

Dit zijn de 3 meest gestelde vragen over starten vanuit de WW

Ben je door omstandigheden in de WW terechtgekomen, dan wil je zo snel mogelijk weer aan de slag. Je kunt dan op zoek gaan naar een baan in loondienst, maar ook voor jezelf gaan beginnen. Uit cijfers van het voorlichtingsprogramma UWV ‘Een eigen bedrijf starten vanuit de WW’ (2015) blijkt dat WW’ers steeds vaker starten als zelfstandige, omdat dit voor velen de meest logische optie is in de huidige arbeidsmarkt.

Maar hoe doe je dat, vanuit de WW naar zzp? Het roept veel vragen op. In dit blogartikel bespreken we de 3 meest gestelde vragen over starten vanuit de WW en geven we hier ook antwoord op.

1. Wat moet ik als eerste doen om als zelfstandige te starten?

Voordat je kunt starten met je eigen bedrijf vanuit een WW-uitkering, heb je eerst toestemming van het UWV nodig. Jouw werkcoach van het UWV bepaalt op basis van een aantal gesprekken of je ondernemend genoeg bent. Na groen licht stel je een ondernemingsplan op en na goedkeuring mag je aan de slag als ondernemer.

Vervolgens kun je bij het UWV kiezen uit 3 verschillende trajecten, die maximaal 26 weken duren – behalve als je minder dan die periode recht hebt op WW. Welk traject het beste bij jou past, kun je lezen in dit blogartikel.

2. Waar kan ik terecht voor advies? 

Als je googelt op ‘advies zzp’er’ zal het aantal zoekresultaten je letterlijk doen duizelen. Wat ons betreft zijn er 3 stationnetjes waar je langs gaat voor advies:

 • De Kamer van Koophandel

  De Kamer van Koophandel heeft drie belangrijke taken: advies geven aan (startende) ondernemers, registratie in het Handelsregister en het stimuleren van de regionale economie. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is, voor alle ondernemingen, wettelijk verplicht sinds 1 juli 2008 en maakt dat jouw bedrijf officieel te boek staat met een Kamer van Koophandel nummer

 • De Belastingdienst

  Bij de Belastingdienst kun je terecht voor alle vragen die te maken hebben met zaken zoals btw, inkomstenbelasting en aftrekposten. Vooral de fiscale voordelen van een eenmanszaak zijn tijdens de start erg aantrekkelijk.

 • FNV Zelfstandigen

  Als zelfstandige sta je er vaak alleen voor, maar niet als je lid wordt van FNV Zelfstandigen. Je lidmaatschap levert op vele vlakken (financieel) voordeel op. In het kort:

  • Gratis juridische bijstand
  • Gratis incassoservice
  • Gratis deelname aan trainingen voor zzp’ers
  • Korting op verzekeringen voor zzp’ers
  • Korting op zakelijk bellen en energie via collectieve inkoop
  • Gratis handige documenten downloaden
  • Je belangen succesvol behartigd in Den Haag

3. Waar vind ik een handig stappenplan voor de startende zzp ‘er?

Om je een leidraad te geven, hebben we het stappenplan Startende zzp’er voor je samengesteld. Dit plan helpt je in 6 overzichtelijke stappen op weg naar een goed voorbereid zelfstandig bestaan. Ons overall advies is: laat je goed informeren en lees je goed in wanneer je start.

Brochure starten vanuit de WW

Het klinkt cliché, maar daardoor niet minder waar: een goede voorbereiding is het halve werk. FNV Zelfstandigen helpt je graag op weg naar een succesvol bestaan als zelfstandige. Speciaal voor de groep die vanuit de situatie van een WW- uitkering start, hebben wij een uitgebreide brochure samengesteld met alle mogelijke informatie die je helpt om een keuze te maken.

undefined

Webredactie

Laat een reactie achter
Verzend mijn bericht