FNV ZZP

De opkomst van de combi zzp’er

Laatste update: 30 november 2019

De opkomst van de combi zzp’er

Zzp’ers zijn sterk in opkomst. Inmiddels zijn er in ons land meer dan 1 miljoen, waarvan de meeste als zelfstandige werken. Een minderheid (230.000) heeft daarnaast nog een baan als werknemer in loondienst.

Hoewel dat aantal nog relatief klein is, groeit hun aandeel sterk de laatste jaren sterk, zo blijkt uit het nieuwste CBS -onderzoek 'Werkzaam als ZZP'er en als werknemer'.

Drijfveer van de combi zzp‘er

Bijna de helft van de combi-zelfstandigen kiest voor deze combinatie, vanwege de afwisseling van de werkzaamheden en de mogelijkheid om zich op meerdere terreinen te ontwikkelen. Bij een derde speelt geld een belangrijke rol. Denk hierbij aan geld verdienen voor wat extra’s en het behouden van de zekerheid van een inkomen uit loondienst.

Gemiddeld 41 jaar en hoogopgeleid

Een ander interessant gegeven, is dat de gemiddelde leeftijd van de combi-zzp’er ligt op 41 jaar. Dat is 6 jaar jonger dan de gewone zzp’er. Opvallend is ook dat bijna de helft vrouw is. Iets meer dan de helft van de combi-zzp‘ers heeft een hoog onderwijsniveau en is vooral werkzaam in de specialistische zakelijke dienstverlening, de gezondheids- en welzijnszorg en het onderwijs. Een laatste opvallend feit is dat deze groep over het algemeen meer uren maken dan gewone zzp‘ers. Daartegenover staat wel dat hun inkomen ook een stuk hoger ligt.

Dubbel profijt van lidmaatschap

Combi-zzp'ers vormen een vrij nieuwe groep op de arbeidsmarkt. Ze werken niet alleen in hun eigen bedrijf of praktijk, maar ook als werknemer in loondienst. Het mooie is dat deze groep dubbel profijt heeft van het lidmaatschap van FNV Zelfstandigen. Enerzijds kunnen we helpen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap en anderzijds als er problemen zijn met de werkgever of ze iets willen weten over cao’s. Hieronder illustreren we ieder voordeel met een voorbeeld.

Hulp bij werkgeversproblemen

Stel dat je werkgever de cao niet naleeft. Of je wil eigenlijk korter gaan werken, maar je baas werpt drempels op. Of er wordt gedreigd met ontslag. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die we in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Uitermate vervelende situaties, waarbij je een advies of juridische hulp goed kunt gebruiken om sterker te staan. Als lid van de FNV sta je er in deze situaties niet alleen voor. Je kunt rekenen op de inzet van de deskundige juristen die je –als dat nodig blijkt te zijn- begeleiden tijdens het gehele juridische proces.

Hulp bij zelfstandig ondernemerschap

Stel je hebt een niet-betalende opdrachtgever en je geld blijft vastzitten in facturen? FNV Zelfstandigen biedt zelfstandigen in een dergelijke situatie uitgebreide individuele ondersteuning aan. Concreet betekent dit dat we je helpen bij incassozaken, zodat jij je kunt richten op je ondernemerschap. Wij nemen het incassotraject van je over als je er zelf niet meer uitkomt. Wij adviseren, bemiddelen tussen jou en je opdrachtgever en incasseren je facturen met uitstekend resultaat. Als er echt geen andere weg meer mogelijk is, begeleiden wij je ook tot in de rechtbank. Zonder bijkomende kosten voor jou als lid.

Ben je combi-zzp‘er, dan snijdt het mes dus aan twee kanten. Wil je weten wat FNV Zelfstandigen nog meer voor je kan betekenen? Download dan onze handige checklist met 7 redenen om lid te worden.

undefined

Webredactie

Laat een reactie achter
Verzend mijn bericht