FNV ZZP

Waarom lid worden van FNV Zelfstandigen?

Laatste update: 14 november 2017

Waarom lid worden van FNV Zelfstandigen?

Dit is vaak de eerste vraag die bij aspirant-leden opkomt. Waarom zou ik lid worden van FNV Zelfstandigen en wat kan een vakbond concreet voor mij betekenen? Om snel een antwoord te kunnen geven op deze vraag, hebben we een checklist gemaakt met de 7 belangrijkste redenen om lid te worden. Deze lijst is tot stand gekomen vanuit een enquête onder onze huidige leden.

In dit blogartikel geven we een concreet en zeer actueel voorbeeld wat wij voor zelfstandigen kunnen betekenen.

FNV Zelfstandigen vecht tegen onrecht

Als zelfstandige sta je er vaak alleen voor en is het lastig om een vuist te maken in Den Haag, als er politiek onrecht wordt aangedaan. Zoals het geval van de zwangere zelfstandigen die in 2004 in het wettelijke niemandsland terechtkwamen. In dat jaar werd de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ) afgeschaft. In die wet zat onder meer een wettelijke verlofregeling voor zwangere zelfstandigen. Na politiek gesteggel trad op 4 juni 2008 de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (Wet ZEZ) in werking. Het gevolg was dat de groep vrouwen die tussen 2004 en 2008 zwanger waren, geen geld ontvingen als ze een kind kregen.

Overwinning: € 5.600,- compensatie voor 20.000 vrouwen

Het gaat hier om een groep van circa 20.000 vrouwen. En wie komt er op voor de belangen van deze grote groep vrouwen? Alleen gaat dat lastig, maar samen sta je altijd sterker in je strijd tegen onrecht. Daarom startte de FNV in 2005, samen met het proefprocessenfonds Clara Wichmann, een proces om de overheid te dwingen tóch uit te keren. 

Na ruim tien jaar procederen is nu het gelukt om een uitkering af te dwingen voor vrouwelijke zelfstandigen die tussen 2004 en 2008 een kind kregen. Deze groep heeft alsnog recht op een zwangerschapsuitkering van maximaal 5.600 euro per persoon. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft een regeling getroffen voor deze groep vrouwen.

FNV begeleidt de aanvraag voor zwangerschapsuitkering

Op dit moment is het wachten op de Centrale Raad van Beroep (CrvB) die zich nog definitief moet uitspreken over de zaak. Ook moet de ministeriële regeling nog formeel worden gepubliceerd. Wanneer er duidelijkheid is over de ingangsdatum van de regeling, zal het UWV de aanvraagperiode via haar eigen kanalen kenbaar maken. Daarna hebben de vrouwen drie maanden de tijd om een aanvraag in te dienen.

FNV Zelfstandigen helpt haar leden bij deze aanvraag. Zo ben je ervan verzekerd dat de aanvraag op tijd en op de juiste manier wordt ingediend. Inmiddels hebben zich hier al zo’n 250 vrouwen zich voor aangemeld. Ben je (nog) geen lid en ben je wel in deze periode zwanger geweest? Voor slechts € 25,- ben je lid voor 4 maanden en regelen wij de aanvraag voor jou. Dat is jouw beste investering ooit!

Checklist 7 redenen om lid te worden

Deze lobby voor zelfstandigen en de positieve uitkomst ervan laat duidelijk het belang zien van onze vakbeweging. Want alleen met de steun van onze leden kunnen wij dit werk blijven doen. Wil je de andere 6 goede redenen om lid te worden nalezen, lees dan hier de checklist 7 redenen om lid te worden van FNV Zelfstandigen.

undefined