FNV ZZP

Hoe start je je bedrijf vanuit de WW?

Laatste update: 23 november 2017

Hoe start je je bedrijf vanuit de WW?

Wist je dat er jaarlijks 10.000 tot 14.000 mensen als zelfstandige vanuit een WW-situatie starten? En dat doen ze met succes, want volgens onderzoek van het UWV is 91% na een jaar nog steeds zelfstandig ondernemer en na drie jaar is dat 79%.

Dat cijfer ligt ook hoger dan wanneer je vanuit de WW in loondienst gaat. Het loont dus om vanuit de WW je eigen bedrijf te starten. Concreet biedt het UWV je drie manieren om te starten. In deze blog zetten we alle drie de mogelijkheden voor je op een rij:

  1. Je begint je bedrijf met een startersperiode. met behoud van je WW
  2. Je begint je bedrijf zonder startersperiode, met behoud van je WW
  3. Je begint je bedrijf zonder behoud van je WW

1.         Starten met startersperiode en behoud van WW

Start je op, of na de dag dat je WW-uitkering ingaat, dan kun je gebruikmaken van de zogenoemde startersperiode, die 26 weken duurt. In die periode mag je alle uren aan je eigen bedrijf besteden en heb je ook geen sollicitatieplicht. Je krijgt tijdens deze 26 weken wel 29% minder WW-uitkering.

Heb je minder dan 26 weken recht op WW? Dan duurt de startperiode tot het einde van je WW-uitkering.

Wil je van de startersregeling gebruikmaken? Houd er dan rekening mee dat deze aan bepaalde voorwaarden is verbonden. Zo ben je verplicht de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ van het UWV te volgen.

  1. Starten zonder startersperiode en met behoud van WW

Kies je ervoor om geen gebruik te maken van de startersregeling, maar wil je wel je WW-uitkering behouden, dan maakt het UWV onderscheid tussen mensen die voor of na 1 juli 2015 werkloos zijn geworden.

Voor 1 juli 2015
Je maakt gebruik van een urenkorting, waarbij je aan het UWV de uren doorgeeft die je aan je bedrijf hebt besteed. Deze uren worden van de WW-uitkering afgetrokken. De opgegeven uren hebben dus een lagere uitkering tot gevolg.


Na 1 juli 2015
Sinds 1 juli 2015 gelden er nieuwe regels om de WW-uitkering te berekenen. Op basis van je gewerkte uren berekent het UWV een zogenoemd ‘fictief maandinkomen’. Dit is een berekening van het dagloon dat je in loondienst verdiende, omgerekend naar een uurloon. De uitkomst wordt vermenigvuldigd met het aantal uren dat je als zelfstandige per maand werkt. Dit fictieve inkomen wordt van de WW-uitkering afgetrokken. 

3. Direct starten zonder WW

Wil je meteen van start zonder startperiode, dan stopt je WW-uitkering. Je hebt dan ook geen enkele verplichtingen meer, zoals sollicitatie- en administratieve verplichtingen en je kunt je volledig wijden aan de opbouw van jouw eigen bedrijf.

Aan alledrie de mogelijkheden zitten zowel voor- als nadelen. Welke manier het beste in jouw situatie is, hangt af van een aantal factoren. In onze brochure zetten we de drie de mogelijkheden nog eens uitgebreid op een rij, zodat je straks weloverwogen een keuze kunt maken.

undefined