FNV ZZP

De drie meest gestelde vragen op de KvK Startersdag

Laatste update: 6 november 2017

De drie meest gestelde vragen op de KvK Startersdag

De Startersdag van de Kamer van Koophandel (KvK), die zaterdag 4 november in Utrecht, Groningen en Eindhoven werd gehouden, is door duizenden aspirant-ondernemers bezocht. FNV Zelfstandigen was natuurlijk ook van de partij en mocht honderden bezoekers op de stands verwelkomen en hen voorzien van praktische informatie en advies.

Opvallend dit jaar was de grote hoeveelheid vragen over:

- hoe je nu het beste als zelfstandige kunt starten
- hoe je dit kunt doen vanuit de WW
- welke voordelen een lidmaatschap van FNV Zelfstandigen biedt

In dit blogartikel willen we graag deze vragen en de bijbehorende antwoorden met je delen:

Vraag #1 Hoe start ik als zelfstandige?
De eerste stap richting ondernemerschap is vrij eenvoudig. Je gaat naar de Kamer van Koophandel, schrijft je in en even later stap je als kersverse zelfstandige ondernemer weer naar buiten. Maar dan wordt het traject lastiger. Er komen wel 100 vragen in je op: hoe vind ik nieuwe klanten, heb ik ook een ondernemersplan nodig, en welk tarief houd ik aan?

Om je een leidraad te geven, hebben we het stappenplan Startende Zelfstandige voor je samengesteld. Dit plan helpt je in zes stappen op weg naar een goed voorbereid zelfstandig bestaan. Ons over all advies is: laat je goed informeren en lees je goed in wanneer je start. Want een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Vraag #2 Hoe start ik vanuit de WW?
Niet iedere ondernemer begint zijn of haar zelfstandige bestaan vanuit een baan. Heb je een WW-uitkering en weet je dat je uit het juiste ondernemershout bent gesneden, ga dan eerst in gesprek met je UWV-coach. Want starten vanuit de WW is namelijk aan regels gebonden en het is goed om te weten wat je mogelijkheden zijn. In principe zijn er drie manieren om je eigen bedrijf te starten vanuit de WW:

  1. Een eigen bedrijf beginnen met een startperiode
  2. Een eigen bedrijf beginnen zonder startperiode, met behoud van de WW-uitkering
  3. Een eigen bedrijf starten zonder behoud van WW

Welke manier het beste bij jouw persoonlijke situatie past, kun je bespreken met je UWV-coach of lezen in onze brochure Starten vanuit de WW.

Vraag #3 Wie behartigt mijn belangen als zelfstandige?
Eigen baas zijn is leuk, je doet dingen waar je goed in bent en kunt je eigen tijd indelen. Maar het ondernemerschap heeft ook een keerzijde. Het draagt zekere risico’s met zich mee. Risico’s die gedekt zijn als je in loondienst bent. Want wat doe je als je ziek thuis komt te zitten, een opdrachtgever niet betaalt en hoe zit het met je pensioen? FNV Zelfstandigen kan je helpen en ondersteunt je met gratis rechtsbijstand, hulp bij incassoproblemen, kortingen op verzekeringen en een inspirerend netwerk. Samen kunnen we ook een vuist maken richting Den Haag en lobbyen voor onder meer een hoger uurtarief en betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Wil je de 7 belangrijkste redenen om lid te worden van FNV Zelfstandigen op een rij. Dan kun je deze checklist hier downloaden.

Op de Startersdag hebben we met ons mooie aanbod al veel nieuwe leden mogen verwelkomen. Profiteer ook van de voordelen die het lidmaatschap jou geeft en meld je aan.

Word hier lid

undefined