FNV ZZP

Wiebes: geen aanscherping belastingregels zzp'ers

Laatste update: 20 september 2017

Wiebes: geen aanscherping belastingregels zzp'ers

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën houdt vol dat maar tien tot twintig opdrachtgevers van zelfstandige professionals (zzp'ers) het risico lopen op boetes en naheffingen van de Belastingdienst.

Wiebes zei dat vrijdag na de ministerraad in reactie op de conclusie van fiscalisten dat opdrachtgevers veel grotere risico's lopen dan Wiebes eerder aan de Kamer had laten weten.

Zij baseren zich daarbij op een intern memorandum van de Belastingdienst dat vorige maand openbaar werd gemaakt. Volgens de fiscalisten zouden opdrachtgevers die een modelovereenkomst voor hun relatie met zzp'ers zien afgewezen door de Belastingdienst en die niet aanpassen, alsnog kunnen worden aangepakt voor schijnzelfstandigheid.

'Dat klopt niet', zegt Wiebes. Volgens hem is handhaving van de formele regels over arbeidsrelaties en gezagsverhouding opgeschort tot medio volgend jaar. Daarnaast vindt altijd nog een aparte toets plaats. 'Het is heel precies opgeschreven en het moet echt gaan om zaken die grenzen aan fraude en dat soort grote woorden', aldus de VVD'er. 'Dat blijken er tussen de tien en de twintig te zijn. We zijn nu concrete dossiers aan het voorbereiden en die gaan we aan hun oren trekken.'

FNV verlengt handhaving
Vakbond FNV reageert op het feit dat belastingadviseurs klanten soms afraden overeenkomsten met zzp'ers aan de Belastingdienst voor te leggen. De adviseurs doen dat omdat zij menen dat het memorandum de mogelijkheid open laat dat de Belastingdienst eerder gaat handhaven dan Wiebes heeft toegezegd.

FNV wil juist dat de Belastingdienst handhaaft. ‘Het advies van belastingadviseurs om geen modelovereenkomsten voor te leggen komt neer op het vragen om de wet te ontduiken', aldus Henk van der Schaft, projectleider ZZP bij FNV Bouwen & Wonen. 'Dat past niet in het streven van FNV, werkgevers en zelfstandigen. Zij willen schijnzelfstandigheid in de bouw uitbannen. In plaats daarvan moet er gewerkt worden met vaste werknemers en echte zelfstandigen.’

Bron: FD